Stora Egyptson

14 nätter 
Egypten
Winter PalaceEgypten

VI HAR EN NY HEMSIDA - KLICKA HÄR

En resa genom tiderna som leds av egyptolog och religionsforskare Sameh Egyptson, grundare av EgyptenSpecialisten

Avresedatum:15 oktober 2019 och 13 febrauari 2020 (14 nätter)

Rutt: Kairo-Alexandria-Abu Simbel-Aswan-Kryssning-Luxor-Soma Bay-KairoStora Egyptson är en magnifik resa av högsta klass, där man får uppleva hela Egypten med solfestival i Abu Simbel.
På denna resa får man se i princip hela Egypten på 14 dagar. I ganska snabb takt avverkar vi det mest intressanta från Alexandia till Abu simbel inklusive en upplevelsefylld kryssning på Nilen mellan Aswan och Luxor. Vi får också uppleva den unika Solfestivalen vid Abu Simbel. Templets axel var lagd av forntidens egyptiska arkitekter på så sätt att, två gånger om året, 22 oktober och 22 februari, skulle solstrålarna nå in i helgedomens innersta och lysa upp skulpturerna på den svarta väggen, förutom statyn över Ptah, guden sammankopplad med dödsriket, som alltid förblev i det mörka.

Vi har utvecklat och förbättrat resan under flera år och den är nu bättre än någonsin.
Ciceron är författaren och religionsforskaren Sameh Egyptson. Sameh har grundat och lett denna resa under flera år med stor framgång. Han är född i en koptisk familj i Egypten, utbildad i Egyptens och mellanösterns historia samt koptologi i Kairo, har master i teologi, fil kand i islamologi och forskar numera i religionsdialog vid Lunds Universitet. Han har varit bosatt i Sverige sedan 1990.
Sedan revolutionen i Egypten 2011 har han också varit flitigt anlitad av TV och Radio. Att få resa med Sameh och få ta del av hans unika kunskaper och levande beskrivningar av det faraoniska och moderna Egypten är en upplevelse i sig. Vi har utvecklat resan under många år och förfinat varje detalj.


EgyptenDag för dag program

Dag 1 - 14-feb. & 14 okt. Avresa
Avresa från Köpenhamn/Stockholm till Kairo. Ankomst till Kairo International Airport. Visum service.
Transfer och incheckning på lyxiga hotellet Sofitel Nile El Gezira i centrala Kario med Nilutsikt.

Dag 2 - Civilisationers uppgång - Memphis och Giza
Efter frukost har vi välkomstmöte. Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Sakkara, Memphis nekropol med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Merekuras grav. Vi äter lunch i Sakkara. Efter lunch beger vi oss till demmäktiga pyramiderna i Giza. Vi besöker Cheops, Cheffren och Mykerinos pyramider samt den ståtliga Sfinxen. (F.L)

Dag 3 – Den hellenistiska pärlan - Alexandria
Efter en tidig frukost åker vi buss till Alexandria. På vägen till Alexandria gör vi ett mycket intressant stopp i Wadi Natrun, en dal som ligger 134 m under havsnivån. Vi besöker ett av de äldsta klostren i världen, Anba Makarios. Alexandria grundades av Alexander den store 331 f kr med avsikt att förena Egypten med det grekiska imperiet. I Alexandria besöker vi efterlämningar av fyrtornet Pharos, ett av antikens sju underverk. Efter lunch besöker vi den Romerska Teatern och avslutar vår utflykt med besök till det arkitektoniska moderna mästerverket Bibliotheca Alexandrina. Buss tillbaka till Kairo. Övernattning på Sofitel Nile El Gezirah. (F.L)

Dag 4 – Egyptiska Museet och levande museer i Kairo
Efter frukost beger vi oss till det Egyptiska Museet i centrala Kairo, som har den största och mest värdefulla samlingen egyptiska arkeologiska fynd från ett tidsspann av 5000 år. Det visas över 250.000 äkta verk inklusive Thutankamuns samling av skatter, guld och juveler som var gömda i hans grav i över 3500 år innan de hittades på 1920-talet. Efter lunch besöker vi den äldsta delen av Kairo, Koptiska Kairo med hängande kyrkan. Vi fortsätter till Salah el Dihns Citadell och avslutar vår dag med besök till Kahn el Kahlili, världens största basarområde som funnits sedan 1500-talet. Övernattning på Sofitel Nile El Gezirah. (F.L)

Dag 5 - Det egyptiska imperiet i östra Luxor
Efter en tidig frukost flyger vi till Luxor. Förmiddagen ägnar vi åt att besöka det gigantiska Karnaktemplet. Alla tempels tempel och oerhört imponerande. Lunch och senare Incheckning på 5* deluxe kryssningsfartyg. På kvällen beger vi oss till det upplysta Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. (F.L.M)

Dag 6 - Faraos tempel i Västra Thebe
Efter frukost beger vi oss til lvästra Thebe och ser Ramses III gigantiska dödstempel Medinet Habu. Vi besöker vidare Drottning Hatshepsuts tempel, ett unikt templet byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. Vi avslutar färden med Ramses II dödödödstempel Ramesseum och sist Memnonstatyerna. Kryssningsfartyget lämnar Luxor mot Esna, där passerar vi slussen och seglar vidare till Edfo för övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 7 –Falkguden i Edfo
Efter frukost gör vi utflykt till Falkguden Horus tempel med hästdroska, det största och mest välbevarade av alla tempel längs Nilen.
Kryssningsbåten seglar vidare till Aswan. Övernattnng ombord. (F.L.M)

Dag 8 - Isistemplet i Aswan
I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Philaetemplet, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Efter lunch resa med buss till Abu Simbel och uppöever Ljus och ljud spelet vid templet. Övernattning på ett turistklass hotel i Abu Simbel. (F.L.M)

Dag 9 - Festival i Abu Simbel i Östra Sahara
Tidig frukost för att vara på plats för den unika händelsen där solens strålar lyser in i templet och belyser Ramses II ansikte, vilket bara händer två gånger om året. Efter beöket som varar ca 2 timmar startar vi återresan med buss till vår kryssningsfartyg. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 10 Krokodiltemplet i Kom Ombo
På morgonen avreser fartyget mot KomOmbo. Efter frukost besöker vi krokodiltemplet tillägnat guden Sobek. Sobek hade ett krokodilhuvud och var guden över skapandet av världen. Fartyget seglar mot Luxor. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 11 –Dödsriket i Västra Thebe
Efter frukost åker till västra Thebe och Konungarnas Dal där lägge de kända faraoniska gravar. Vi besöker flera av gravkamrarna. Därefter beger vi oss till Drottningarnas Dal och Ämbetsmannagravarna. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 12 - Östra Sahara
Efter frukost checkar vi ut från fartyget och åker buss genom Östra Sahara till hotell Soma Bay, söder om Hurghada, vid Röda Havet. Eftermiddagen är ledig. (All inclusive)

Dag 13 –Röda havets korraler i Soma Bay
Fri dag att njuta av hotellets poolområde, strand och enorma havsreef. Dykcenter finns för de som vill dyka eller snorkla. (All inclusive)

Dag 14 –Röda havets korraler i Soma Bay
Fri dag att njuta av hotellets poolområde, strand och House Reef. Dykcenter finns för de som vill dyka eller snorkla. (All inclusive)


Dag 15 - Hemresa
Efter frukost åker vi till Hurghada flygplats för att påbörja hemresan. (F)

Vi behåller oss rätten att kasta om programet med vilkor att alla utflykter ska ingå


 

Information

Antal deltagare:
Resan säljs till företag med min. 15 deltagare

Läs mer om Sameh Egyptson. Klicka här
Läs Samehs artiklar i hans blogg: Klicka här

(antal nätter 14+1) enligt Egyptiska statens gradering

Kairo
(4): Sofitel Cairo Nile El Gezirah 5*
Kryssningsfartyg (7): Namn meddelas senare 5* deluxe
Abu Simbel (+1): Turistklass hotell 3*
Soma Bay (3): Mövenpick 5*

Tillval:
Alla tillval måste bokas hemifrån.
Se nedan

Flyg: Ingår inte i resans pris.

I resans pris ingår
: Allt i dag-för-dag program, helpension eller All inclusive (se dag-för-dag program), skatter och avgifter. Måltider som ingår är markerade i programmet med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.

Tillkommer
: Måltidsdryck vid helpension, viss dricks (läs mer om dricks nedan). I All Inclusive ingår dryck.

Resan kräver att man har god kondition då den innehåller en hel del promenerande och långa dagar. Reseledaren har ej möjlighet att assistera resenärer med begränsningar vad gäller rörlighet, syn eller hörsel. I dessa fall måste resenären ha en medföljande resenär som kan assistera vid behov.

Klädsel/utrustning: En varm tröja, kamera, ficklampa och kikare kan komma till användning. Våtservetter är alltid bra att ha till hands.

Shopping: Kläder, skor, guld och smycken, konsthantverk, konstverk på papyrus, handvävda mattor/väggbonader, sidenmattor, parfym.

Mat och dryck: Billigt med svenska mått mätt. Probiotica (yoghurttabletter för magen som finns i Hälsokostaffärer) och eventuelt Duccoral drickvaccin mot turistdiarré (prata med din vaccinationscentral) rekommenderas.

Mobiltelefon: 3G-nätet fungerar i hela Egypten även SMS. 4G nätet fungerar utmärkt på vissa ställen.

Dricks: Dricks beräknas till ca 100:- per dag varav ca 50:- är inräknade i resans pris. Dricks är en del av lönesystemet i Egypten. Guider och kryssningsfartygets personal förväntar sig att få dricks direkt av kunden och vi har därför inte kunnat inkludera all dricks. 

Valuta: Kan växlas i Sverige eller vid ankomst. Medtag US Dollar eller Euro för övrigt. Även Mastercard och VISA fungerar, även i uttagsautomater.

Visum: Visum ingår i priset om du är medborgare i EU-land.

Barn: Barn 0-1 år reser för 500:- och har ingen egen stol på flygplanet.
Barn 2-11 år reser för 80% av priset i extrasäng i fullbetalande dubbelrum. I ordinarie bädd är det ordinarie vuxenpris.
Barn som har fyllt 12 år eller fyller 12 år under resan räknas som vuxen.

 

 

 

 


replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords