Stora Egyptson 14 nätter


 
Egypten Egypten


En resa genom tiderna som leds av egyptolog och religionsforskare Sameh Egyptson, grundare av EgyptenSpecialisten.

Rutt: Kairo-Alexandria - Sharm el Sheik-St Katarina-Luxor-Kryssning-Aswan-Kairo
Antal nätter: 14 
Inrikes transporter: buss på kortare sträckor och flyg på de längre, se dag-för-dag program
Avresa från:  Köpenhamn med direktflyg med Egypt Air/ anslutning till Köpenhamn mot tillägg på 1400:- från Stockholm, Oslo och Göteborg 
Måltider: Helpension
Priser: se längst ner på sidan


Stora Egyptson är en magnifik resa av högsta klass, där man får uppleva nästan hela Egypten under 14 dagar. Vi har utvecklat och förbättrat resan under flera år och den är nu bättre än någonsin.


Reseledare är egyptolog Sameh Egyptson, ägare av Egyptson Group AB. Sameh har grundat och lett denna resa under flera år med stor framgång. Han är född i en koptisk familj i Egypten, utbildad i Egyptens och mellanösterns historia samt koptologi i Kairo, har master i teologi, fil kand i islamologi och forskar numera i religionsdialog vid Lunds Universitet. Han har varit bosatt i Sverige sedan 1990. Att få resa med Sameh och få ta del av hans levande beskrivningar av det faraoniska och moderna Egypten är en upplevelse. Vi har utvecklat resan så att den nu är ännu bättre och säkrare. Istället för lång och tröttande bussresa genom Sinai reser vi nu med flyg direkt till Sharm el Sheik. Allt för att ni ska få ut så mycket som möjligt av denna unika resa.


Konstverk som tack från resenärer Stora Egyptson 11 november 2011
Stora egyptson 13 november 2010
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson november 2009
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson februari 2009
Konstverk som tack för resor 2009
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson oktober 2008
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson 31 oktober 2008

Läs tackbrev från Stora Egyptson november 2008

Läs tacktal från Stora Egyptson fabrauari 2007
Se konstverk som tack från en av våra resenäer
Tack brev från Stora Egyptson 9 mars 2006

Läs tackbrev från Stora Egypten påskresan 2003
Läs tackbrev från Stora Egypten 10 mars 2003
Läs Tackkort från DN-Resan i samband med invigning för Alexandria Biblioteket
Läs gruppreseberättelse från Stora Egypten (nuvarande Stora Egyptson) i november 2006
Läs invididuell berättelse från Stora Egypten (nuvarande Stora Egyptson) i mars 2003
Enkätsvar från resenärer med SPF Kvarnen Järfälla 2010

 

Dag för dag program


Dag för dag program

Fredag, Dag 1 - Avresa/ankomst
Avresa tidigt på morgonen med buss från Jakobsbergs station till Arlanda där vi sedan flyger direkt till Kairo. (tider anges senare) Transfer och incheckning på Marriott Omar Khayam vid Nilens strand i centrala Kairo. Välkomstmöte och middag. (L.M)

Lördag, Dag 2 - Kairo, Faraonernas Egypten
Våra första dagar i Kairo inleds med besök till Sakkara och världens äldsta stenbyggnad - Trapp-stegspyramiden med gravar från gamla riket. Efter lunch besöker vi Memphis, den gamla huvudstaden med en stor Ramsesstaty. Vi kör vidare till Dashur och ser den Böjda Pyramiden och den Röda pyramiden, den första fullbordade pyramiden i världen, byggd av Snofru, grundare till den fjärde dynastin och Cheops far.
(F.L.M)

Söndag, Dag 3 – Egyptiska museet och underverk
Vi besöker det fascinerande Egyptiska Museet där vi kommer att tillbringa ett par timmar. Museet rymmer den rikaste samlingen fornlämningar från den flertusenåriga egyptiska civilisationen. Efter lunch åker vi till de stora pyramiderna i Giza, solbåten samt Sfinxen, den största statyn i världen, huggen direkt ur klippan. På kvällen flyger vi från Kairo till Hurgada. . (F.L.M)

Måndag, Dag 4 – Det koptiska Egypten
Flyg till Kairo. Vi besöker den äldsta delen av Kairo, Koptiska Kairo med hängande kyrkan. Efter lunch kör vi mot Alexandria. Resan går genom Nildeltat och dess byar och städer. Vi upplever landskapet, där det gamla möter det nya i en fascinerande mosaik. Det blir ett mycket intressant stopp i Wadi Natrun, en dal som ligger 134 m under havsnivån. Vi besöker ett av de äldsta klostren i världen, al-Baramos i Natrundalen. Senare ankommer vi Alexandria som Alexander den store anlade 331 f kr med avsikt att förena Egypten med det grekiska imperiet. Incheckning på legendariska hotell Cecil i Alexandria. (F.L.M)

Tisdag, Dag 5 - Alexandria
Vi besöker det nya biblioteket, Bibliotheca Alexandrina, som betraktas som ett modernt arkitektoniskt mästerverk. Från den gamla tiden ser vi Romerska Teatern och platsen för fyrtornet Pharos där idag Keit Bay fortet ligger. (F.L.M)

Onsdag, Dag 6 - Det islamiska Egypten
Vi avreser mot Kairo tidig morgon.
I Kairo besöker vi islamiska Kairo bl.a. Citadellet med Alabastermoskén. Efter lunchen åker vi till flygplatsen för avresa till Rödahavet. (F.L.M)

Torsdag- Dag 7 – Sol och bad
Fri dag för sol, bad och avkoppling. (F.L.M)

Fredag- Dag 8 – Sol och Bad
Fri dag för sol, bad och avkoppling. (F.L.M)

Lördag, Dag 9 – Konungarnas och Drottningarnas dalar samt Luxortemplet
Buss till Luxor på morgonen. Vi besöker Konungarnas dal, Drottningarnas dal och ämbetsmannagravarna före lunch. Incheckning på hotell Pavillon Winter Palace. På kvällen ser vi Luxortemplet i elbelysning. (F.L.M)

Söndag, Dag 10- Karnaktemplet och dödstempel
Förmiddagen ägnar vi åt att besöka det gigantiska Karnaktemplet. Incheckning på kryssningsfartyget. Efter lunch åker vi tillbaka till västra Thebe och ser Ramses III gigantiska dödstempel Medinet Habu, Hatshepsuts tempel och Ramses II dödstempel Ramesseum. (F.L.M)

Måndag, Dag 11 - Kryssning på Nilen
Avresa från Luxor. Fartyget passerar slussen i Esna byggd på 1800-talet. Njut av det förbipasserande landskapet från soldäck eller kanske från det egna rummet med stora panoramafönster. Vi besöker falkguden Horus tempel i Edfu. Övernattning på kryssningsfartyget i Edfu. (F.L.M)

Tisdag, Dag 12 - Det hellenistiska Egypten
Fartyget seglar vidare och gör strandhugg med besök i krokodiltemplet i KomOmbo. Övernattning på kryssningsfartyget. Sen ankomst till Aswan. (F.L.M)

Onsdag, Dag 13 – Aswan
I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till Höga Dammen och den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Philaetemplet, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Övernattning på kryssningsfartyget i Aswan. (F.L.M)

Torsdag, Dag 14 – Aswan - Det nubiska Egypten
De som valt att göra halvdagsutflykt till Abu Simbel som tillval flyger tidigt på morgonen. I Abu Simbel besöker vi Ramses II magnifika tempel som fick stor uppmärksamhet när det flyttades med hjälp av svenska insatser vid byggandet av Höga Dammen. (F.L.M)
(F.L.M)

Fredag, Dag 15 Hemresan

 


 Egypten

Information

Antal deltagare:
Minst 2, maximalt 24

Reseledare:
Reseledare är egyptolog Sameh Egyptson, ägare av EgyptenSpecialisten Egyptson (Egyptson Group AB). Sameh har grundat och lett denna resa under flera år med stor framgång. Han är född i en koptisk familj i Egypten, utbildad i Egyptens och mellanösterns historia samt koptologi i Kairo, har master i teologi, fil kand i islamologi och forskar numera i religionsdialog vid Lunds Universitet. Han har varit bosatt i Sverige sedan 1990. Sedan revolutionen i Egypten har han också varit flitigt anlitad av TV och Radio. Att få resa med Sameh och få ta del av hans levande beskrivningar av det faraoniska och moderna Egypten är en upplevelse.
Läs resenärernas kommentarer om Samehs resor, Klicka här

Läs mer om Sameh Egyptson. Klicka här

(antal nätter) enligt Egyptiska statens gradering
Kairo
(3): Marriott Omar Kahyam 5*
Alexandria (2): Cecil 4*
Sahl Hasheesh (3):t 5*
Luxor (1): Pavillon Winter Palace 5*
Kryssningsfartyg (4): 5* deluxe
Aswan (1): Isis Island 5*

Uppgradering av vissa hotell är möjlig.
Vi förbehåller oss rätten att byta hotell mot annat med motsvarande standard.

Flyg: Direktflyg från Köpenhamn till Kairo med Egypt Air och anslutning med SAS från Stockholm eller Göteborg till Köpenhamn. För flygtider se här. Inrikesflyg med Egypt Air.

I resans pris ingår
: Allt i dag-för-dag program, helpension, skatter och avgifter. Fyris reseguide om Egypten inklusive kartor, (värde 199:-) 

Tillkommer
: Måltidsdryck, viss dricks (läs mer om dricks nedan).

Tillval: Alla tillval måste bokas hemifrån.


Tilläggsvecka
: Måste bokas hemifrån.
Extra vecka vid Röda Havet är möjlig. Avresa till Röda Havet sker då med flyg från Kairo dag 8 på kvällen. Återresa till Kairo 7 nätter senare och hemresa samma dag från Kairo till Sverige.

Resan kräver att man har god kondition då den innehåller en hel del promenerande och långa dagar. Reseledaren har ej möjlighet att assistera resenärer med begränsningar vad gäller rörlighet, syn eller hörsel. I dessa fall måste resenären ha en medföljande resenär som kan assistera vid behov.

Klädsel/utrustning: En varm tröja, ficklampa, och kikare kan komma till användning. Våtservetter är alltid bra att ha till hands.

Shopping: Kläder, skor, guld och smycken, konsthantverk, konstverk på papyrus, handvävda mattor/väggbonader, sidenmattor, parfym.

Mat och dryck: Billigt med svenska mått mätt. Probiotica (yoghurttabletter för magen som finns i Hälsokostaffärer) och eventuelt Duccoral drickvaccin mot turistdiarré (prata med din vaccinationscentral) rekommenderas.

Mobiltelefon: GSM-nätet fungerar i hela Egypten även SMS. 3G nätet fungerar utmärkt på de flesta ställen.

Dricks: Dricks beräknas till ca 100:- per dag varav ca 50:- är inräknade i resans pris. Dricks är en del av lönesystemet i Egypten. Guider och kryssningsfartygets personal förväntar sig att få dricks direkt av kunden och vi har därför inte kunnat inkluderat detta. 

Valuta: Kan växlas i Sverige eller vid ankomsten. Medtag US Dollar eller Euro för övrigt. Även Mastercard och VISA fungerar, även i uttagsautomater.

Visum: Visum ingår i priset om du är medborgare i EU-land.

Barn: Barn 0-1 år reser för 500:- och har ingen egen stol på flygplanet.
Barn 2-11 år reser för 80% av priset i extrasäng i fullbetalande dubbelrum. I ordinarie bädd är det ordinarie vuxenpris. Marriott i Kairo har inga extrasängar utan barn får sova i föräldrars säng.
Barn som har fyllt 12 år eller fyller 12 år under resan räknas som vuxen

 
2017 ersätter vi resan Stora Egyptson med Jubileumresan
Avresedatum Pris/pers i dubbelrum Pris/pers i enkelrum  
2017 ersätter vi resan Stora Egyptson med Jubileumresan      
Avresedatum och priser
Avresedatum Pris/pers i dubbelrum Pris/pers i enkelrum  
       
Uppgradering - adderas på grundpriset Pris/pers i dbl.rum Enkelrum

Boende på Old Winter Palace
i Luxor (2 n)

1800 2600
Tillval - adderas på grundpriset Pris/pers  
Utflykt med flyg till Abu Simbel 2500:- minst 2 personer
Kryssningsfartyg: Garanterat boende i främre delen på de två övrersta däcken

250:-/natt/pers  
Försäkring:
Avbeställningsskydd
5% av resans pris mer info i resevillkor
Flygtillägg med SAS från Stockholm, Göteborg och andra svenska flygplatser förutom 1400  

 

Priser för tilläggstid - adderas på grundresans pris

En extra vecka vid Röda Havet
Avresa till Röda Havet sker då med flyg från Kairo dag 15 på kvällen. Återresa till Kairo med flyg 7 nätter senare och hemresa samma dag från Kairo till Stockholm Arlanda.

Period gällande för tilläggsveckans första dag Pris/pers i dubbelrum Pris/pers i enkelrum
Sharm el Sheik - Savit Resort & Spa eller Interplaza All inclusive
10-01:11-30 6880 8600
12-01:12-17 6480 7714
12-18:01-04 8580 10725
01-05:01-20 6480 7714
01-21:03-20 6880 8600
03-21:04-15 8580 10725
Hurghada - Pyramisa blue Lagoon med All inclusive
10-01:11-30 6380 8100
12-01:12-17 5980 7214
12-18:01-04 8080 10250
01-05:01-20 5780 7214
01-21:03-20 6380 8100
03-21:04-15 8080 10225
OBLIGATORISKA GALA-MIDDAGAR PÅ JUL OCH NYÅR gällande endast TILLÄGGSVECKOR
Obligatorisk middag Jul/pers Nyår/pers
Sharm el Sheik 700 900
Hurghada 700 900

Vi reserverar oss för tryckfel

 


replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords