SAFARI Adventure 

  
TV4 har varit med oss på Kamel-Safari i Sahara, med Linda Isacsson som reporter.

Safari I Egypten i Sahara och Oasarna
Foto: Jörgen Lindskog

 
 
Safari I Egypten i Sahara och Oasarna      Safari I Egypten i Sahara och Oasarna Safari I Egypten i Sahara och Oasarna
Foton: Kicki Hankell och Henrik Granqvist


Sov under stjärnorna, laga mat över öppen eld och njut av öknens oändliga stillhet. Se soluppgångar du inte trodde fanns och upplev fantastiska formationer skapade av vinderosion. Ett safari i öknarnas öken är en upplevelse för livet.

Man kan göra mindre dagsutflykter i öknen eller så kan man göra en riktig ökensafari då man vissa nätter sover under stjärnorna och  lagar mat över öppen eld. Man kan också välja program då man alla nätter bor på hotell. Under en vecka reser man genom Saharas sandhav och på vägen besöker man flera av den västra öknens fem naturliga oaser. Den västra öknen är öknarnas öken. Den täcker 2,8 miljoner kvadratkilometer och är ett av de få ställen i Egypten där du kan vandra i dagar utan att se en människa. Det finns två rutter, den södra och den norra. På den södra rutten finner man de ljuvliga små oaserna  Farafra och Bahariya. Mellan dessa två finns White Desert som är den enda kritvita öknen i världen med fantastiska formationer av vit sten skapade av vinderosion. De flesta som kommer hit tappar andan av dess skönhet. Utanför Bahariya finner man svarta vulkanformade berg. Detta är början på Black Desert som skapades under tusentals år när vinden eroderade bergen och spred det fina svarta pudret över marken. På denna rutt besöker man också de större oaserna Kharga och Dahkla på väg ner mot Luxor.

På den norra rutten finner man Siwa oasen där berberfolket bor. De har här levt isolerade från övriga Egypten i många hundra år och har ett eget språk, Siwi, och en egen kultur. Siwa gränsar direkt till The Great Sand Sea, ett av världens största ökenområden med flygsandsdyner, ett tidlöst och dramatriskt landskap. I oasen finns både varma och kalla källor, sötvattens- och saltvattenssjöar. På 1200-talet byggdes en fästningsliknande stad, Shali, som bokstavligen regnade bort vid häftiga skyfall på 1920-tal3et. Ruinstaden på höjderna ger staden dess karaktär. Här finns också ruinerna av Orakeltemplet tillägnat guden Amon. Hit kom Alexander den Store 331 f. Kr. för att rådfråga oraklet. En tur bland sanddynerna med fyrhjulsdriven jeep är en stor attraktion.

Man kan välja mellan att göra safari med kamel eller jeep. Upplevelsen är fantastisk vad man än väljer. Kameler är öknens skepp och färdas framåt i långsam takt.  Man måste ha tålamod och kunna njuta av att färdas fram som beduinerna gjort i tusentals år. Vill man ha lite högre takt väljer man jeep-safari då man också hinner med lite mer av öknens sevärdheter. Vi har flera olika safari att välja mellan. Läs mer om resorna under rubriken Resor.I Bir el-Ghaba kan man bada i månskenet vid öknens rand. Våra guider är anlitade pga deras vilja att bevara öknen och dess sevärdheter samt deras långa erfarenhet av öknen. 

 

INFORMATION SAFARI
Reser man på safari med kamel måste man ha tålamod, men det är en obeskrivlig upplevelse då man sakta färdas fram på öknens skepp som beduinerna gjort i tusentals år. Med jeep kan man å andra sidan besöka fler oaser och sevärdheter.
I närheten av Farafra finner man White Desert som är den enda öknen i världen som ser ut som vit snö med fantastiska formationer av vit sten skapade av vind-erosion. Som en kontrast till detta finner man utanför Bahariya svarta vulkanformade berg. Detta är början på Black Desert som skapades under tusentals år när vinden eroderade bergen och spred det fina svarta pudret över marken.
På vägen besöker man också flera heta källor som man kan fräscha upp sig i. På Safari-resor sover man vissa nätter under bar himmel i öknen och det krävs därför att man har rimligt bra kondition. Det blir väldigt varmt på dagen och väldigt kallt på natten – ökenklimat – och man skall därför medtaga varma kläder till natten, tunna kläder som skyddar mot den starka solen på dagen och bra solglasögon.


Vi rekommenderar att man har följande utrustning med sig:

Packning i ryggsäck
Sovsäck
En liten huvudkudde
Lämpliga kläder (se texten ovan)
Huvudskydd mot solen
Bra solglasögon
Bra skor
Vattenflaska
Mobiltelefon (för att underlätta kontakten med oss)


Oaser
bebodda oaserna. Härifrån kan man bland annat göra utflykt till den fascinerande White Desert som är den enda kritvita öknen i världen med fantastiska formationer av vit sten skapade av vinderosion. Lokalbuss går dagligen från Kairo till Baharyia och vidare till Farafra. Man kan kombinera med vårt safariprogram beskrivet på sidan 6.

Hot Spring International
Hotellet ligger vid foten av det svarta berget i Baharyia och nära el Bawiti som är oasens centrum. Gym, bastu och massage erbjuds. Hotellet har en egen varm källa med vatten som kommer naturligt från 1200 meters djup och är 45 grader varmt. Ett bad här sägs vara mycket avslappnande och bra mot värk.
Hemsida: www.whitedeserttours.com

Badawiya
Detta lilla hotell ligger vid porten till den minsta oasen Farafra. Så sent som 1978 byggdes vägen från Baharyia och hit. Innan dess fanns bara den ursprungliga kamel-leden. Hotellet är byggt på traditionellt vis av lertegel och har 22 rum.
Hemsida: www.badawiya.com

MiniSafari i Sahara (som tillägg till annan resa)
Öknarnas öken brukar man kalla västra Sahara. Vi erbjuder ett 5-dagars safariprogram som kan kombineras med tex Kairo, Alexandria eller extra dagar i oaserna Baharyia eller Farafra. Man får uppleva både den svarta Black Desert och den kritvita White Desert. Övernattning sker vissa nätter under stjärnorna och mat tillagas över öppen eld. Safariprogrammet har helpension. Avresa till Baharyiaoasen från Kairo på måndagar med buss. Åter fredag förmiddag så att man hinner med planet hem till Sverige på eftermiddagen.

Dag 1
Transfer från Kairo till Baharyiaoasen med minibuss. Incheckning på International Hot Spring hotel. Eftermiddagspromenad på svarta berget till English House Panorama. (F.L.M)
Dag 2
Kamelsafari till Ghorabi. Därifrån forsätter färden med fyrhjulsdriven jeep till Bir Ghaba. Vi rider åter igen kamel ut i öknen och ser flygsanddyner. Vi övernattar i öknens stillhet under stjärnorna. (F.L.M)
Dag 3
Efter frukost avreser vi med fyrhjulsdrivna jeepar till en varm källa och Black Desert. Vi åker vidare till det makalösa White Desert där vi också övernattar i tält. (F.L.M)
Dag 4
Efter frukost återvänder vi till Baharyia oasen där vi besöker "The Golden Mummies" från den grekisk-romerska perioden. Vi ser även gravar med vackra målningar, ett tempel från den 26 dynastin och Alexander den Stores tempel. (F.L.M)
Dag 5
På morgonen åker vi tillbaka till Kairo med buss alternativt annat program. (F.L.M)
Pris i dubbelrum 6.800
Pris i singelrum 8.400

Safariresor
Kairo-Alexandria-safari-Bahariya-
Dag 1
Avresa från Stockholm med direktflyg SAS till Kairo. Transfer och incheckning på 5* hotell. Välkomstmöte på hotellet. (L.M)
Dag 2
Utflykt till Egyptiska Museet. På efter-middagen besöker vi de stora pyramiderna i Giza samt Sfinxen. Sist på dagen besöker vi basarerna Khan el Khalili. (F.L.M)
Dag 3
På morgonen avreser vi med tåg till Alexandria. Vi besöker lämningarna av Pharos fyrtorn, Romerska teatern samt Bibliotheca Alexandrina. På kvällen åker vi tillbaka till Kairo med tåg. (F.L.M)
Dag 4
Transfer till Baharyia oasen med minibuss. Incheckning på International Hot Spring hotel. Eftermiddagspromenad på svarta berget till English House Panorama. (F.L.M)
Dag 5
Kamelsafari till Ghorabi. Därifrån forsätter färden med fyrhjulsdriven jeep till Bir Ghaba. Vi rider åter igen kamel ut i öknen och ser flygsanddyner. Vi övernattar i öknens stillhet under stjärnorna. (F.L.M)
Dag 6
Efter frukost avreser vi med fyrhjulsdrivna jeepar till en varm källa och Black Desert. Vi åker vidare till det makalösa White Desert där vi också övernattar i tält. (F.L.M)
Dag 7
Efter frukost återvänder vi till Baharyia oasen där vi besöker “The Golden Mummies” från den grekisk-romerska perioden. Vi ser även gravar med vackra målningar, ett tempel från den 26 dynastin och Alexander den Stores tempel. (F.L.M)
Dag 8
På morgonen åker vi tillbaka till Kairo med buss. På eftermiddagen hemresa med direktflyg till Stockholm. (F.L.M)

Pris i dubbelrum 17.900
Pris i singelrum 21.400

 

Kairo--Jeep-safari--Luxor
Dag 1:
Avresa från Sverige, Ankomst till Kairo. Transfer och incheckning på 5***** hotell. (M på flygplanet)
Dag 2:
På morgonen lämnar vi Kairo för att ta oss till Al-Baharyia oasen. Efter lunch på en lokal restaurant börjar safarit då vi hoppar in våra jeepar och kör till den 40 grader varma källan Bir El-Ghaba där vi kan bada under stjärnorna. Vi övernattar också här. (F, L, M)
Dag 3:
Efter frukost kör vi till det idylliska El-Heis efter att ha passerat Black Dessert. Här äter vi vår lunch. Därefter kör vi vidare till White Dessert. Sanden är kritvit och olika formationer har bildats av naturen. En obeskrivlig upplevelse. Här bygger vi upp ett övernattningsläger där vi lagar mat över öppen eld och sover under sjärnorna.
(F, L, M)
Dag 4:
Från White Dessert tar vi oss vidare till Magic Spring där vi åter igen kan bada och ta det lugnt i skuggan. Före solnedgången når vi Sand Dune, kanten av det gigantiska sandhavet. Här övernattar vi i öknens oändliga  stillhet. (F, L, M)
Dag 5:
Från Sand Dune kör vi till den minsta oasen El-Farafra. Här besöker vi Badrs museum och promenerar i de romantiska trädgårdarna. På kvällen badar vi en het källa utanför byn. Vi övernattar i hotell El-Badawyia, ett hotell som är byggt i traditionell egyptisk stil och mycket välskött.
(F, L, M)
Dag 6:
Besök i det gamla muslimska slottet El-Kasr. Vi promenerar i palmträdgårdarna och nuter av livet i den lilla oasen mitt i öknen. Övernattning på ett litet hotell.
(F, L, M)
Dag 7:
Efter frukost kör vi till Luxor. På vägen gör vi ett kort besök i El-Kharga oasen där vi också äter vår lunch. Före solnedgången når vi Luxor där vi övernattar på 5***** hotell som en fantastisk avslutning på en resa som man aldrig glömmer.
(F, L)
Dag 8:
Transfer till Luxor flygplats för vidarebefordran till Kairo och vidare till Skandinavien. (F, L på flygplanet)
 

Pris i dubbelrum 18.900
Pris i singelrum 22.400

Kairo--El Kharga--Jeep-safari--Kairo


Dag 1:
Avresa från Skandinavien till Kairo. Transfer och incheckning på 5***** hotell. (M på flygplanet).
Dag 2:
Utflykt till Egyptiska Museet och de stora Pyramiderna i Giza. (F, L)
Dag 3:
Tidigt på morgonen avresa med flyg till El Kharga oasen i den västra öknen. Våra chaufförer och guider möter er där med 4x4 jeep och safarit kan börja. Första anhalten är Qasr el Dush och ett besök i Hassan Fathys village. Vidare besöker vi Hibis tempel och Necropolis of Bagawat. Härefter kör vi off-road mot Ain Umm Labaka för att bygga nattläger för vår första natt i öknen. (F, L, M)
Dag 4:
Vi fortsätter off-road mot Ain Umm Dabadid och fortsätter sedan mot Dahkla oasen där vi besöker Balat, El Qasrs gamla by och Temple Deir el Hagar. Före solnedgången når vi Abu Mings Sanddune, det gigantiska sandhavet. Här övernattar vi i öknens oändliga stillhet. (F, L, M)
Dag 5:
Från Sanddune kör vi till den minsta oasen Farafra, där vi badar i den heta källan. Därefter kör vi vidare till makalösa White Dessert där de flesta tappar andan. Här bygger vi upp ett läger där vi lagar mat över öppen eld och sover under sjärnorna. (F, L, M)
Dag 6:
På morgonen kör vi mot Crystal Mountain och kör off-road till Black Dessert. På kvällen checkar vi in på Hot Spring Hotel i Baharyia efter tre nätters camping. Hotellet har en egen het källa. (F, L, M)
Dag 7:
På morgonen utflykt till Baharyias sevärdheter och på eftermiddagen en tur runt oasen. (F, L, M)
Dag 8:
Tidigt på morgonen avreser vi mot Kairo och får som avslutning uppleva en sagolik soluppgång i öknen. Avresa med flyg till Skandinavien på förmiddagen. (F, L på flygplanet)

Pris i dubbelrum 17.900
Pris i singelrum 20.640

 


Kairo--Baharyia--Kamel-safari--Farafra--Kairo

Dag 1:
Avresa från Scaninavian till Kairo. Transfer och incheckning på 5***** hotell. (M på flygplanet)
Dag 2:
På morgonen lämnar vi Kairo för att köra till Farafra oasen. Efter lunch på en lokal restaurant kör vi till en het källa lite utanför oasen. Vi äter middag och övernattar på El Badawya hotell.
(F, L, M)
Dag 3:
Efter frukost kör vi till Bir Sahara där vi träffar våra kameler, lär känna dem och lär oss hur vi ska hantera och rida dem. Vår första färd på kamel blir till White Dessert. På vägen stannar vi för lunch på det välkända "Mushromms". Vi rider djupare in i öknen till ett ställe som kallas "The White House" där vi övernattar.  (ca 20 km)
(F, L, M)
Dag 4:
Från White Dessert rider vi till El Aakabat. Vi äter lunch i "Wadi El-Nagfi" och övernattar i en grotta med namn "El-Chur". (ca 35 km)
(F, L, M)
Dag 5:
Från grottan rider vi vidare till "Gabal El Taridir". Vi äter lunch på vägen. Efter en oförglömlig solnedgång njuter vi av mat tillagad över öppen eld och sover under stjärnorna. (ca 25 km) 
(F, L, M)
Dag 6:
Vi återvänder efter dessa fantastiska dagar till Bir Sahara där vi säger adjö till våra kameler, hoppar in i bilarna och kör till Farafra. Vi besöker Badrs museum,  promenerar i  palmträdgårdarna och nuter av livet i den lilla oasen mitt i öknen. Övernattning på El-Badawya hotell. (F, L, M)
Dag 7:
Efter frukost återvänder vi till Bahariya oasen där vi äter lunch. Vi kör vidare till Kairo och kommer fram före solnedgången. (F, L)
Dag 8:
Transfer till Kairo flygplats för avresa hem till Skandinavien. (F, L på flygplanet)
 

 

Pris i dubbelrum 17.900
Pris i singelrum 20.640

 

Stora Ökenresan  

Dag 1:
Avresa från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg på
eftermiddagen. Ankomst till Kairo. Transfer,
incheckning och middag på hotellet i Kairo. (L.M)
Dag 2:
Utflykt till Egyptiska museet. Middag och
övernattning på hotellet i Kairo. (F.M)
Dag 3:
Besök i Saqqara: Djoserpyramiden och
besök till ett flertal gravar. Middag på en
kryssningsbåt. Övernattning i Kairo. (F.M)
Dag 4:
På förmiddagen åker vi med buss mot Siwa.
På vägen besöker vi museet i El-Alamien.
Middag och övernattning på hotellet i Siwa. (F.M)
Dag 5:
Besök vid Orakeltemplet, Ubaydak,
gravarna Jabal al Mowta. Middag och
övernattning på hotellet i Siwa. (F.M)
Dag 6:
Rundvandring i den gamla ruinstaden, oasen
och museet. På eftermiddagen jeepfärd i
sanddynerna, fossilområdet och den heta
källan. På kvällen upplever vi siwansk musik
vid Cleopatras källa. Middag och
övernattning på hotellet i Siwa. (F.M)
Dag 7:
Jeepfärd via Sahara till Bahariya. Middag
och övernattning på Hot Spring Hotel. (F.L.M)
Dag 8:
Besök i Bahrariya-oasen. Middag och
övernattning på Hot Spring Hotel. (F.M)
Dag 9:
Jeepfärd till oasen Farafra via vita och
svarta öknen. Middag och övernattning på
hotell Badawiya. (F.M)
Dag 10:
Besök i Farafra till bl a Badr’s museum samt
bypromenad. Återresa med jeeb till
Bahariya. Bypromenad. Middag och
övernattning på Hot Spring Hotel. (F.M)
Dag 11:
Bussresa till oasen Fayoum. På vägen
besöker vi Meidum. Middag och
övernattning i Auberge Du Lace, Fayoum. (F.M)
Dag 12:
Bussresa till deltan. Besök till Daschour på
vägen. Middag och övernattning på Mercure
hotell i Ismailia . (F.M)
Dag 13:
Bussresa till östra deltat med Bubastis och
Tanis. Middag och övernattning på Mercure
hotell i Ismailia (F.M)
Dag 14:
Bussresa till St Katarina. Middag och
övernattning på St Katarina guesthouse. (F.M)
Dag 15:
Besök till St Katarina kostret. Återresa till
Kairo. Avresa från Kairo till Stockholm på
kvällen. (F.M)

Pris i dubbelrum 29.900
Pris i singelrum 35.8800

 

TILLÄGGSPROGRAM  jeep-safari och kamelsafari som avslutas i Kairo 

  •  Hurghada 7 nätter. Flyg från Kairo måndag morgon.

  •  Sharm el Sheik 7 nätter. Flyg från Kairo måndag morgon.

 TILLÄGGSPROGRAM  jeep-safari som avslutas i Luxor 

  •  Hurghada 7 nätter. Busskaravan från Luxor måndag morgon.

  •  Luxor 1 natt, Sharm el Sheik 6 nätter. Flyg från Luxor tisdag kväll.

Pristilläg för Jul, nyår och påskresor, Kontakta oss för information

Vi förbehåller oss rätten att ändra i programmen

 Startsida

 

 

 

 

 

replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords replace with your keywords