Jubileumsresa

En ”once in a lifetime resa” som firar EgyptenSpecialisten 20 år. År 2001 startade vi EgyptenSpecialisten och 2021 firade vi 20 år som specialist på kulturella resor till Egypten. Pga covid-pandemin firar vi nu detta jubileum två år försenat med en resa som har allt. Inte minst en unik kryssning på Höga Dammen i Nubien som går ända ner till Abu Simbel. 

Resan leds av egyptolog och religionsforskare Sameh Egyptson, grundare och ägare av EgyptenSpecialisten.

Sameh har under många år lett mycket uppskattade resor till Egypten. Ingen kan som Sameh levandegöra och beskriva den egyptiska historien med dess faraoner, gudar, kulter, tempel och magi. Hans kunskap sträcker sig långt över det normala för guider till Egypten. En resa med Sameh är alltid en upplevelse för livet.

Avresedatum: 17 februari 2023

Pris:
Rutt: Kairo-Alexandria-Luxor-Kryssning-Aswan-Abu Simbel-Kairo
Antal nätter: 10
Avresa från: Köpenhamn och anslutning till Köpenhamn mot tillägg från Stockholm, Oslo och Göteborg
Måltider: F (Frukost), L (Lunch) och M (middag)
Tilläggstid:
Resan passar utmärkt att förlänga med antingen en vecka i Hurghada eller Sharm el Sheik eller med Alexandria med två nätter.

Dag för dag

MAP-EGYPTEN

Dag 1 Ankomst till Kairo
Möte med vår representant vid ankomsthallen på Cairo International Airport. Visumhantering, transfer, incheckning och övernattning på 5* (egyptisk standard) hotell i Gizaområdet. 

Dag 2 Grand Egyptian Museum och Giza pyramiderna
Besök på det nya museet Grand Egyptian Museum. Efter lunch går vi till de stora pyramiderna i Giza samt Sfinxen, den största statyn i världen, huggen direkt ur klippan. (F.L.)

Dag 3 Egyptens 5000-åriga historia, det faraoniska, kristna och islamiska Egypten
Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Sakkara, Memphis nekropol med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Merekuras grav. Vi äter lunch i Sakkara. Efter lunch besöker vi den äldsta delen av Kairo med Ben Ezra Synagogan, Hängande kyrkan, Amr ibn al-As-moskén och avslutar vår dag med besök till Kahn el Kahlili, världens största basarområde sedan 1500-talet. (F.L.)

Dag 4 Det egyptiska imperiet i östra Luxor
Tidig frukost och flyg till Luxor. Förmiddagen ägnar vi åt att besöka det gigantiska Karnaktemplet. Alla tempels tempel och oerhört imponerande. Lunch och senare Incheckning på 5* deluxe kryssningsfartyg (egyptisk standard). På kvällen beger vi oss till det upplysta Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. (F.L.M)

Dag 5 Konungarnas Dal och dödsriket
Efter frukost besöker vi Konungarnas Dal med ett 60-tal gravar. Vi besöker vidare Hatshepsuts tempel, ett unikt tempel byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. Vi avslutar vår färd med ett stopp vid kolosserna i Memnon. Efter lunch avreser fartyget från Luxor. Vi passerar slussen i Esna byggd på 1800-talet. Njut av det förbipasserande landskapet från soldäck eller kanske från det egna rummet med stora panoramafönster. Övernattning på kryssningsfartyget i Edfu. (F.L.M)

Dag 6  Nilkryssning 
Efter frukost gör vi besök i falkguden Horus tempel i Edfu. Fartyget seglar senare vidare och gör strandhugg för besök i krokodiltemplet i KomOmBo. Övernattning på kryssningsfartyget. Sen ankomst till Aswan. (F.L.M) 

Dag 7 Afrikanska Egypten – Aswan och Abu Simbel
Under dagen gemensam utflykt till det vackra Philae-templet, Höga Dammen och den Ofullbordade Obelisken. På eftermiddagen seglar vi felucca för att uppleva Aswans skärgård och den botaniska ön. (F.L.M)

Dag 8 Nubisk kryssning
Incheckning på 5* kryssningsfartyg söder om Höga Dammen som tar oss från Aswan till Abu Simbel. Vi njuter av utsikten över Lake Nasser och förbereder oss för besök i Kalabsha-templet, Beit El Wali och Kertassis kiosk. (F.L.M)

Dag 9 Wadi El Seboua
Fartyget avresar feån Aswan mot  mot Wadi El Seboua. Under dagen gör vi standhugg och besöker tempeln i  Wadi El Seboua,  Dakka och Meharakka.. (F.L.M)

Dag 10 Kasr Ibrim till Abu Simbel
På fördmiidag besöke vi Amada-området med templen i Amada och Derr och även Penout-graven. Den här dagen fortsätter kryssningen mot Kasr Ibrim-området med besök till Citadellen i Kasr Ibrim. Av säkerhetsskäl kan citadellet bara ses ombord på kryssningens däck. Kryssningen fortsätter till höjdpunkten Abu Simbel och dess kolossala monument som vi besöker. Övernattning ombord i Abu Simbel. (F.L.M)

Dag 11 Hemresa 
Efter en tidig frukost flyg till Kairo och vidare till Skandinavian (F)

Detta ingår i resans pris
Sameh Egyptson – ciceron
Visum
5* hotell och kryssningsfartyg
Alla flygbiljetter
Alla utflykter och inträdesavgifter
Alla måltider