Stora Egyptson

Stora Egyptson är vårt flaggskepp, en magnifik resa av högsta klass där man får uppleva större delen av Egypten under 14 dagar. Reseledare är Sameh Egyptson själv. Sameh har grundat och lett denna resa under flera år med stor framgång.

Avresedatum:
11 mars 2023
3 november 2023

Pris:
Rutt
: Kairo-Alexandria-Luxor-Kryssning-Aswan-Abu Simbel-Kairo
Antal nätter: 14
Avresa från: Köpenhamn och anslutning till Köpenhamn mot tillägg från Stockholm, Oslo och Göteborg
Måltider: F (Frukost), L (Lunch) och M (middag)
Tilläggstid:
Resan passar utmärkt att förlänga med antingen en vecka i Hurghada eller Sharm el Sheik eller med Alexandria med två nätte

Dag för dag

MAP-EGYPTEN
kerollos-atef-al-mansy

Dag 1 –Avresa
Avresa från Köpenhamn/Stockholm till Kairo. Ankomst till Kairo International Airport. Visum service.
Transfer och incheckning på 5* hotell i centrala Kario med Nilutsikt.

Dag 2 – Civilisationers uppgång
Efter frukost har vi välkomstmöte. Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Sakkara, Memphis nekropol med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Merekuras grav. I den gamla huvudsaden Memphis besöker vi stadens museet, Efter lunchen beger vi oss till de mäktiga pyramiderna; den böjda och den röda byggada av Kheops far, Snofru (ca.4601 år gammal)

Dag 3 – Kheops och Tut
Efter frukost beger vi oss till Egyptiska Museet som har den största och mest värdefulla samlingen egyptiska arkeologiska fynd från ett tidsspann av 5000 år. Det visas över 250.000 äkta verk inklusive Thutankamuns samling av skatter, guld och juveler som var gömda i hans grav i över 3500 år innan de hittades på 1920-talet.. Efter lunchen beger vi oss till pyramiserna och Sfenxen i Giza för att uppleva den enda kvarlevande underverk från atiken, Kheops. Efter beöeket åker vi till Alexandria. Övernattning i hotell Cecil

Dag 4 – Den hellenistiska pärlan 
I Alexandria besöker vi efterlämningar av fyrtornet Pharos, ett av antikens sju underverk. Efter lunch besöker vi den Romerska Teatern och avslutar vår utflykt med besök till det arkitektoniska moderna mästerverket Bibliotheca Alexandrina. Övernattning i Alexandria. 

Dag 5 – Den koptiska och islamiska centrum
Efter frukost beger vi oss till Kairo och besöker den äldsta delen av Kairo, Koptiska Kairo med hängande kyrkan. Vi fortsätter till Salah el Dihns Citadell och avslutar vår dag med besök till Kahn el Kahlili, världens största basarområde som funnits sedan 1500-talet. Vi tar oss till flygplatsen för flyg till Hurghada. incheckning på  5* hotell i Hurghada med egen strand med all inklusive. 

Dag 6 – Koralldagar

Dag 7 – Koralldagar

Dag 8 –  Det egyptiska imperiet i östra Luxor
Efter en tidig frukost åker vi till Luxor via östra Sahara. Resan kommer att ta ca. 4 timmer. Efter incheckning och lunch på 5* kryssningsfartyg beger vi oss till  det gigantiska Karnaktemplet. Alla tempels tempel och oerhört imponerande. På kvällen beger vi oss till det upplysta Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. 

Dag 9- Faraos tempel i Västra Thebe
Efter frukost beger vi oss till västra Thebe och ser Ramses III gigantiska dödstempel Medinet Habu. Vi besöker vidare Drottning Hatshepsuts tempel, ett unikt templet byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. Vi avslutar färden med Ramses II dödödödstempel Ramesseum och sist Memnonstatyerna. Kryssningsfartyget lämnar Luxor mot Esna, där passerar vi slussen och seglar vidare till Edfo för övernattning ombord. 

Dag 10 –Falkguden i Edfo
Efter frukost gör vi utflykt till Falkguden Horus tempel med hästdroska, det största och mest välbevarade av alla tempel längs Nilen. Kryssningsbåten seglar vidare till Aswan. Övernattnng ombord. (F.L.M)

Dag 11 – Isis tempel i Aswan
I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Isis tempel, Philaetemplet, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Efter lunch resa har vi flucca tur i Aswans catract. (F.L.M)

Dag 12 – Abu Simbel i Östra Sahara
Tidig frukost åker vi med buss till  Abu Simbel. Efter besöket som varar ca 2 timmar startar vi återresan till vår kryssningsfartyg. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 13 Krokodiltemplet i Kom Ombo
På morgonen avreser fartyget mot KomOmbo. Efter frukost besöker vi krokodiltemplet tillägnat guden Sobek. Sobek hade ett krokodilhuvud och var guden över skapandet av världen. Fartyget seglar mot Luxor. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 14 –Dödsriket i Västra Thebe
Efter frukost åker till västra Thebe och Konungarnas Dal där lägger de kända faraoniska gravar. Vi besöker flera av gravkamrarna. Därefter beger vi oss till Drottningarnas Dal och Ämbetsmannagravarna. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 15 – Hemresa
Efter tidigt frukost beger vi oss till Luxors flygplats för att påbörja hemresan. (F)

Vi behåller oss rätten att kasta om programmet med villkor att alla utflykter ska ingå