Antikrundan Special

Kultur och sevärdheter

En unik resa på legendariska hotell och lyxigt kryssningsfartyg tillsammans med Sveriges kunnigaste och bästa guide i Egypten.

En resa i behaglig takt med Alexandria och Abu Simbel inkluderat i kombination med flera intressanta föreläsningar både före och under resan. Läs vad de kommer att handla om i rutan till höger.

En månad före avresedatum genomförs ett digitalt seminarium med presentation av litteratur och sevärdheter. Två veckor före avresa har vi ett andra digitalt seminarium med svar på era frågor.

Seminarier och resa leds av egyptolog och teologie doktor Sameh Egyptson, grundare och ägare av EgyptenSpecialisten.

Sameh har under många år föreläst om religion och politik och har lett mycket uppskattade resor till Egypten. Ingen kan som Sameh levandegöra och beskriva den egyptiska historien med dess faraoner, gudar, kulter, tempel och magi. Hans kunskap sträcker sig långt över det normala i ämnet. En resa med Sameh är alltid en upplevelse för livet.

Bokning
Bokning sker via vårt formulär Boka Resa i menyn. Bokningsavgift på 12000 kr/person ska inbetalas inom 14 dagar. Resterande belopp betalas senast 40 dagar innan avresa.

Resevillkor

Intresseanmälan

Boka resa

Avresedatum: 14 – 26 oktober 2024  – 12 nätter

Pris
Del i dubbelrum: 54500 kr
Enkelrumstillägg: 11800 kr

Minst 15 resenärer

Ciceron och föreläsare: Egyptolog och teologie doktor Sameh Egyptson
Rutt
: Kairo-Alexandria-Luxor-Kryssning-Aswan-Abu Simbel-Kairo
Antal nätter: 11
Avresa från: Köpenhamn med direktflyg Egypt Air (Star Alliance)
Anslutningsavgift från Stockholm och Göteborg tillkommer beroende på dagspris.
Måltider: F (Frukost), L (Lunch) och M (middag) enligt programmet

Hotell
Kairo: Marriot Omar Khayyam
Alexandria: Steigenberger Cecil
Kryssningsfartyg: Serenity

För uppgraderingar till sviter/premiumroom/havsutsikt etc på hotell och kryssningsfartyg, kontakta oss.

Tilläggstid:
Resan passar utmärkt att förlänga med en vecka i Hurghada. 

Föreläsningar under resan (antal):
Religion och arkitektur (2)
Den egyptiska civilisationens mästerverk (2)
De abrahamitiska religionerna (1)
Koptologi (1)
Den hellenistiska civilisationen (1)
Det egyptiska imperiets historia (1)
Den egyptiska mytologin och konst (1)
Den egyptiska mytologin och arkitektur (3)
Den egyptiska mytologin och kristen teologi (1)
Politisk islam (1)
Egypten och kolonialismen (1)

Dag för dag program

MAP-EGYPTEN

Dag 1 MÅNDAG 14/10 – Avresa

Flyg från Skandinavien. Möte med vår representant i ankomsthallen på Cairo International Airport. Visumhantering, transfer, incheckning och övernattning på Marriot Omar Khayam Palace på ön Zamalek i centrala Kairo. Palatset byggdes på uppdrag av Khedive Ismail Pasha för att Napoleon III och hans fru skulle bo där under invigningen av Suezkanalen år 1869. Ismail Pasha ville att palatset skulle efterlikna Versaille i Paris. 1894 öppnade palatset som hotell. Under första världskriget fungerade palatset som sjukhus. 1919 till 1952 var palatset privatägt men nationaliserades år 1952 av president Nasser och öppnade åter som hotell 1962. I slutet av 1970-talet byggdes de två höga tornkomplexen på var sin sida om palatset och hela hotellet renoverades. President Mubarak var med när hotellet återinvigdes som Cairo Marriot Hotel 1984.

Dag 2 TISDAG 15/10  –  Saqqara och Dashur

Efter frukost har vi välkomstmöte. Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Saqqara, Memphis nekropol, med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Kagemni grav. Vi besöker också Serapeum som var begravningsplats för de heliga tjurarna i Apiskulten. Man ansåg att tjurarna var en inkarnation av guden Ptah. Efter lunch beger vi oss till de mäktiga pyramiderna i Dashur som föregick de tre stora kända i Giza. Den böjda pyramiden och den röda pyramiden byggda av Kheops far, Snofru (ca 4600 år gamla). Övernattning i Kairo. (F.L)

Dag 3 ONSDAG 16/10 –  Gizapyramiderna och det nya museet

på hEfter frukost beger vi oss till Egyptian Grand Museum som planeras öppnas under hösten 2023. Museet har den största och mest värdefulla samlingen egyptiska arkeologiska fynd från ett tidsspann av 5000 år. Om det nya museet inte är öppnat besöker vi det gamla Egyptiska Museet. Efter lunch beger vi oss till de stora pyramiderna på Gizaplatån för att uppleva det enda monumentet av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar, Cheops mäktiga pyramid. Vi ser också Cheffren och Mykerinos pyramider samt den stora Sfinxen. Efter besöket åker vi med buss 22 mil norrut till Alexandria på Medelhavets strand. Incheckning på legendariska hotell Steigenberger Cecil i Alexandria. Hotellet byggdes 1929 i kolonnial stil med en hänförande utsikt över Medelhavet. Hotellet ägdes av familjen Metzger men nationaliserades av Nasser 1952. Under andra världskriget användes hotellet av den brittiska underrättelsetjänsten. Efter en lång tvist återbördades hotellet år 2007 i familjen Metzgers ägo och såldes därefter tillbaka till egyptiska staten. Under åren har många kända personer bott på hotellet, bland annat Agatha Christie, Sir Winston Churchill, Al Capone, medlemmar av den svenska kungafamiljen och många andra. Övernattning i Alexandria. (F.L)

Dag 4 TORSDAG 17/10 – Den helinistiska världsmetropolen Alexandria

I Alexandria besöker vi citadellet Kayt Bay byggt 1477-1479 av efterlämningar av Pharos fyrtorn, ett av antikens sju underverk. Citadellet fungerade som försvarsfästning och var en av de viktigaste sådana längs hela Medelhavet. Vi besöker vidare Katakomberna Kom el Shoqafa, ett av Medeltidens sju underverk. Nekropolen består av en serie gravar, statyer och arkeologiska objekt från den faraoniska begravningskulten med inslag av hellenistiska och romerska influenser. Efter lunch besöker vi den Romerska Teatern Kom el Deka byggd under 400-talet och troligen använd till stadsmöten och underhållning. Vi avslutar vår utflykt med besök till det arkitektoniska moderna mästerverket Bibliotheca Alexandrina som invigdes efter många års byggande den 16 oktober 2002. Övernattning i Alexandria. (F.L)

Dag 5 FREDAG 18/10 – Gamla Kairo

Efter frukost åker vi buss genom deltat till Kairo och besöker den äldsta delen av Kairo, Koptiska Kairo med hängande kyrkan, en av de äldsta kyrkorna i Kairo från 400-talet. Flera påstådda uppenbarelser av jungfru Maria är rapporterade härifrån. Efter lunch fortsätter vi till Salah el Dihn Citadell. Härifrån styrdes Egypten och en stor del av Mellanöstern. Vi besöker några gamla moskéer, bla Alabastermoskén och Haram där härskarens kvinnor levde. Vi avslutar vår dag med besök till Khan el Khalili, världens största basarområde som funnits Dean 1500-talet. Vi beger oss till flygplatsen för flyg till Luxor. Incheckning på hotell.  (F.L.M)

Dag 6 LÖRDAG 19/10 – Faraonernas tempel och kryssning på Nilen

Förmiddagen är ledig. Incheckning och lunch på det luxuösa kryssningfartyget Serenity. Efter lunch beger vi oss till faraonernas tempel i västra Thebe. Vi ser Ramses III gigantiska dödstempel Medinet Habu. Vi besöker vidare Drottning Hatshepsuts tempel, ett unikt tempel byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. Vi avslutar färden med Ramses II dödstempel Ramesseum och sist Amenhoteb III Memnonstatyer. Kryssningsfartyget lämnar Luxor och seglar mot Esna, där vi passerar en ny sluss men vi ser den gamla slussen byggd på 1800-talet, vilken användes fram till för några år sedan. Vi seglar vidare till Edfu för övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 7 SÖNDAG 20/10 – Kryssning på Nilen och falkgudens tempel
Efter frukost besöker vi Konungarnas Dal med ett 60-tal gravar. Vi går in i 3 gravar som för närvarande är öppna. Vi besöker därefter Hatshepsuts tempel byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. 

DAG 8 MÅNDAG 21/10
Efter frukost gör vi utflykt till Falkguden Horus tempel i Edfu, det största och mest välbevarade av alla tempel längs Nilen. Kryssningsfartyget seglar vidare till Aswan, Egyptens sydligaste stad norr om Höga Dammen. Middag och övernattning på kryssningsfartyget. (F.L.M)

Dag 9 TISDAG 22/10 – Aswan

I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Isis tempel, Philae-templet, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Efter lunch seglar vi egyptisk segelbåt, felucca, bland Aswans katarakter. Middag och övernattning på kryssningsfartyget. (F.L.M)

Dag 9 ONSDAG 23/10 – Abu Simbel
Tidig frukost. Vi avreser med buss mot Abu Simbel, 25 mil söderut, för att besöka Ramses II och Nefertaris tempel. Vi är åter i Aswan på eftermiddagen. Middag och övernattning ombord på vårt kryssningsfartyg. (F.L.M)

Dag 10 TORSDAG 24/10 – Kryssning på Nilen och krokodiltemplet

På morgonen avreser fartyget mot KomOmBo. Efter frukost besöker vi krokodiltemplet tillägnat guden Sobek. Sobek hade ett krokodilhuvud och var guden över skapandet av världen. Fartyget seglar därefter mot Luxor. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 11 FREDAG 25/10 – Thebe
Efter frukost åker vi med buss till västra Thebe och Konungarnas Dal där många berömda faraoniska gravar finns. Vi besöker flera av gravkamrarna. Vilka som är öppna bestäms av antikvtitetspolisen och kan ej påverkas. Thut Ankh Amons grav ingår inte i dessa. Därefter beger vi oss till Drottningarnas Dal och sist Ämbetsmannagravarna. Efter lunch beger vi oss till det gigantiska Karnaktemplet. Detta är alla tempels tempel och oerhört imponerande. Bara hypostylhallen täcker en yta på 5000 m2. Taket (som inte finns mer) hölls uppe av 134 kolonner i 16 rader. Kolonnerna i de två mittersta raderna är större än övriga med sina 10 meter i omkrets och 24 meters höjd. Vi besöker också Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. Templet började byggas runt 1400 före Kristus. Det byggdes sedan på av olika faraoner som Amenhotep III, Tut Ankh Amun och Ramses II. Även Alexander den Store byggde ett eget sanktuarium i huvudtemplet. Templet finns på Unescos lista över världsarv sedan 1979. Middag och övernattning på kryssningsfartyget. (F.L.M)

Dag 12 LÖRDAG 26/10 – Hemresa
Transfer till Luxor flygplats för vidare färd mot Kairo varifrån vi flyger hem till Skandinavien. (F)