Vanliga Frågor

Pass: Måste vara giltigt minst sex månader från hemresedatum från Egypten. 

Visum: I våra Klassiska Temaresor ingår visum för resenärer med medborgarskap i EU-land. Detta tillhandahålles vid ankomst i Kairo. Har resenären en annan nationalitet är det resenärens eget ansvar att kontrollera med Egyptiska Ambassadens visumavdelning vad som gäller. Telefonnummer dit är 08-6603145. Det åligger också resenärer utan EU-pass att ansöka om visum före avresa om så krävs. Nekas resenären visum eller om ärendet inte handlägges i tid före avresa gäller avbeställningsregler enligt Allmänna och Särskilda Resevillkor. Vi ansvarar inte för resenärer som nekas inresa i Egypten pga visumproblem.

För de resenärer som åker på våra övriga resor kan visum köpas vid ankomst till Egypten, om man är medborgare i EU-land. Har man annan nationalitet rekommenderar vi ansökan om visum innan avresa.

Vaccinationer: Utöver grundskyddet rekommenderas skydd mot turistdiarré och hepatit A (gulsot). Turistdiarré kan man delvis skydda sig mot med DUKORAL drickvaccin. Prata med Vaccinationscentralen på din ort.

Valuta: Egyptiska Pund (förkortas EGP eller LE).  Medtag US Dollar eller Euro. En mindre summa Egyptiska Pund kan köpas på växlingskontor i Sverige. Även VISA och MasterCard kan användas på de flesta hotell och kryssningsfartyg och även vissa andra ställen. Uttagsautomater finns men tänk på att bankerna ofta tar avgift för att ta ut pengar från dessa när man är utomlands.

Tidsskillnad: + 1 tim större delen av året. Undantag ca tre veckor vid tidsomställning pga av att vi inte ställer om till sommar- respektive vintertid samtidigt.

El: 220 volt. Samma stickkontakt som hemma. Vissa jordade kontakter (tex strömsladd till dator) har för tjocka stift för egyptiska uttag och då finns ofta adapter att låna på hotellet, alternativt medtag egen.

Mobiltelefon: Mobilnätet fungerar i hela Egypten, även SMS. Flera  operatörer finns. Priset för olika tjänster varierar kraftigt. Kontakta din operatör i Sverige innan avresa för aktuell information.

Dricks: Dricks kallas Baksheesh och ingår delvis i våra Klassiska Temaresor.  Se alltid till att ha en del småpengar, 1-pundsedlar och 50 piasters-sedlar i fickorna till t ex offentliga toaletter. 

Reseapotek
: Yoghurttabletter för magen, medel mot tillfällig turistdiarré, solskyddskräm, desinficerande våtservetter. Allt finns att köpa på apoteket eller hälsokostaffären. Mediciner för eget bruk får föras in i Egypten.

Klädsel/utrustning
: Våtservetter, kamera, kikare, solglasögon, huvudbonad som skydd mot stark sol mitt på dagen, en varm tröja för kyliga kvällar, badkläder (Kryssningsfartyget har en liten pool på soldäck och de flesta hotellen har pool).

Förseningar: 
Alla flygbolag blir försenade ibland av olika orsaker. Du kan inte räkna med att få ersättning för missad anslutning, taxiresor vid hemkomsten eller för övernattning på hotell. Vi rekommenderar att man har ett fullgott reseskydd i form av reseförsäkring. Undvik att planera in viktiga händelser i nära anslutning till resans start eller slut. Innan du reser ska du be dem som tänker möta dig vid hemkomsten att kontakta aktuell flygplats för besked om aktuell ankomsttid. Telefonnummer finns på resplanen.

Ta seden dit man kommer: I Egypten skiljer sig kulturen från vår egen. Man har andra levnadsvanor och prioriteringar. T ex anser inte egyptierna att det är särskilt viktigt att komma exakt i tid. Vi har dock gjort allt som står i vår makt för att tider ska hållas på våra resor. Som resenär måste man ändå vara beredd på att seden dit man kommer när man semestrar utanför Sverige. Försök att vara positiv och ta det som eventuellt händer som en ny och intressant upplevelse. 

Programändringar: I Egypten kan bla kryssningsfartyg och sevärdheter ändra öppettider och program utan framförhållning. Vi måste av detta skäl alltid förbehålla oss rätten att ändra i programmen. I Egypten överbokas ibland hotell och vi förbehåller oss därför rätten att byta hotell och kryssningsfartyg mot annat med motsvarande standard.

Shopping: Kläder, skor, guld och smycken, konsthantverk, papyrus-tavlor, sidenmattor, väggbonader, alabaster. Köp aldrig något som påstås vara arkeologiskt gods. Dels är det aldrig äkta och dels är det förbjudet om det nu mot förmodan skulle vara äkta. Köp av auktoriserade försäljare om du t ex vill vara säker på att få äkta nytillverkade papyrustavlor. Billiga papyrustavlor som säljs på gatan är ofta tillverkade av bananpapper istället för äkta papyrus.

Mat och dryck
: På dina händer finns mycket bakterier, från att ha tagit i sedlar och mynt, dörrhandtag, ledstänger, etc. Tvätta därför händerna noga innan du tar i din mat. Medtag våtservetter hemifrån. Drick endast vatten på flaska, undvik färska grönsaker eftersom de ofta är sköljda i kranvatten, kalla såser samt is som är gjort på kranvatten. Alla frukter och grönsaker med skal som du skalar själv eller som du vet är sköljda i mineralvatten eller ättika går utmärkt att äta. Ät yoghurttabletter som kan köpas på Apotek eller hälsokostaffär.

Säkerhet
: Egypten är ett vänligt land med vänliga människor. För att ändå undvika stölder eller missförstånd, tänk på att alltid låsa in värdesaker i rummets eller hotellets värdeskåp eller, om detta inte finns, i egen resväska. Uteslut alla möjligheter att ni själva har förlagt föremålet innan ni vidtar åtgärder, då konsekvenserna för den som anklagas kan bli mycket allvarliga i Egypten.

Kamera
: Vid besök på vissa kända platser får man betala för att ta med sig kamera och fotografera, även utomhus. Dessa pengar används till att renovera och bevara dessa platser till eftervärlden.

Måltider: Måltider som ingår i programmen är markerade i dag-för-dag program enligt följande (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Avresedagar: Avresedag framgår av dag-för-dag program. 

Tilläggsprogram: Alla resor kan förlängas med dagar vid Röda Havet i mån av plats. Vilka alternativ som finns framgår av informationen vid respektive resa.

Abu Simbel: Halvdagsutflykt från Aswan med flyg. Tillval på vissa resor. Engelsktalande guide möter på plats.

Avbeställningsskydd: En försäkring som skyddar mot avbeställningskostnader. Läs mer i våra Resevillkor. Avbeställningsskydd kan ej borttagas när det väl är bokat och ej heller bokas till i efterhand.

Barn: Barn under 2 år reser till ett billigare pris, se prislistan för besked. Barn under 12 år får betala fullt vuxenpris i ordinarie bädd eller betala 80% för extrasäng i fullbetalande dubbelrum.

Antal deltagare på resorna: 

Reseledare: Våra reseledare på Klassiska Temaresor håller mycket hög kvalitet och är utvalda med omsorg. De har alla stor kunskap om Egypten. 

Guider: På alla resor finns professionella engelsktalande guider. Vid flera sevärdheter får endast guider med egyptisk guidelicens guida (enligt egyptisk lag) och reseledaren står då för översättning i mån av behov. Egyptisk guidelicens kan man endast få som egyptisk medborgare samt efter flera års universitetsstudier i kunskap om det moderna och faraoniska Egypten samt turism. 

Flygbolag: Våra resor går med flyg som vi inte kan påverka och flygtiderna är därför preliminära.

Kryssningsfartyg: De fartyg vi använder klassificeras av egyptiska staten som 5* deluxe och vi har även själva inspekterat dem alla och godkänt dem för våra resenärer. Fartygen måste passera en sluss i Esna och alla är därför av samma storlek och tar endast ca 140 personer. Standarden skall inte förväxlas med den som finns på enorma lyxkryssningsfartyg i bla Karibien. De allra flesta måltider serveras i buffé-form. Alla hytter är att beteckna som små hotellrum med säng, tv, kylskåp ett bord och en stol, egen toalett med dusch eller bad samt panoramafönster. Fartygen är fullt luftkonditionerade.

Våra förbehåll: I Egypten kan bla kryssningsfartyg och sevärdheter ändra öppettider och program utan framförhållning. Vi förbehåller oss därför rätten att ändra i programmen. I Egypten överbokar ofta hotellen sina rum och vi förbehåller oss därför rätten att byta hotell och kryssningsfartyg mot annat med motsvarande standard.

Katastrofplan: Företaget har en väl utvecklad katastrofplan och alla är insatta i deras uppgifter. Detta gäller både personal i Sverige och i Egypten. Katastrof kan innebära tex bussolycka eller annan traumatisk händelse.