SAMEH EGYPTSON

Ciceron och VD: Sameh Egyptson

Egyptolog samt välkänd och mycket uppskattad ciceron och föreläsare. Sameh är född och uppvuxen i en koptiskt kristen familj i Kairo och utbildades i Mellanösterns och Egyptens historia på Ain Shams Universitet och Koptiska Institutet i Kairo. Sameh flyttade till Sverige 1990 och har sedan dess erhållit master-examen i teologi, fil kand i islamologi och är numera forskare i religionsdialogfrågor vid Lunds Universitet.

Curriculum Vitae – Sameh Egyptson
– Studentexamen 1983 från Shubra gymnasieskola i Egypten, och började därefter studera på humanistiska fakulteten i Kairo vid Ain Shams Universitet. 

– Fil. Kand i Historia med inriktning på Egypten och Mellanöstern, Ain Shams Universitet, Kairo 1988 

Koptologi Master vid Koptiska Institutet, Kairo, 1989

– Studier i arabiska och svenska språk för utländska studerande vid institutionen för Nordiska språk vid Uppsala Universitet 1992-1994

– Fil. Kand i IslamologiLunds universitet 1998 
Examensarbete och forskningsförberedande uppsats: Al-Azhar och religions-politik i Egypten.
Läs uppsats

– Teologie Master i Kristendomshistoria med inriktning mot mission och ekumenik , Lunds Universitet, 1998 
Examensarbete och forskningsförberedande uppsats: Samexistens, konflikt och dialog mellan islam och kristendom i Egypten.  
Läs uppsats


– Pågående Doktorsavhandling om Religionsdialog mellan islam och kristendom, Lunds Universitet.

– Initiativtagare och organisatör av konferens vid Svenska Institutet i Alexandria med intellektuella journalister samt ansvariga för kurslitteratur vid egyptiska utbildningsministeriet, representanter från al-Azhar och Koptiska Institutet i Kairo samt professorer (bl a Jan Hjärpe, Aasulv Lande, Samuel Rubenson och Eskil Frank), forskare och andra representanter (bl a Ann-Sofie Roald och Elisabeth Gerle) från universitet i Skandinavien, 18-21 september 2002. Tema för konferensen ”Conference on Religious Education and Education in Religions”

– Initiativtagare och organisatör av relaterad konferens vid al-Azhar Universitet i Kairo. Deltog gjorde ledande personer från muslimska al-Azhar, Koptiska Ortodoxa, Anglikanska och Katolska teologiska institutioner i Egypten samt professorer och forskare från Lunds Universitet (bl a Aasulv Lande och Anita Diehl), 18-21 januari 2004. Under konferensen hade vi även audiens och diskussion med den koptiska påven Shenouda III och den stora Imamen al-Tantaui, den högsta imamen i den sunnitiska världen. Denna konferens var unik även på andra sätt, då det är mycket sällsynt att icke-muslimer får komma in på Al-Azhars område. Tema för konferensen ”Mission, Dahwa and Religious Dialog in educational litterature in Egypt and Sweden”

– Grundare och direktör för Scandinavian Culture Center i Kairo.
http://www.swedishculturecenter.com

För mer information om Sameh Egyptson. http:/www.egyptson.se/sameh

Sameh_Headshot
Egypt_Cruise

VI ÄR DUKTIGA PÅ

Vi startade EgyptenSpecialisten 2001 och har sedan dess arrangerat otaliga kulturella resor till Egypten. Då vi har en egen organisation som arbetar med turism heltid på plats i Egypten har vi full kontroll på allt som händer under våra resor, ändrade öppettider, ändrade regler, etc, och anpassar våra resor löpande till nya förutsättningar, utan att tumma på kvaliteten.

Vi har en speciell kännedom som vuxit fram under ett helt liv där intresset för lokala variationer, unika platser och spännande människor legat i centrum.

Vi ser möjligheter som andra, utan vår lokalkännedom, inte ser.

Egyptson Mgt AB
Företagets säte: Höllviken
Postadress: Höllviksstrandsvägen 67B, 236 38 Höllviken, Sverige
Organisationsnummer: 559151-8963