Platser vi besöker

KAIRO

Kairo är hjärtat i arabvärlden och också Afrikas största stad med ca 15 miljoner invånare. Här möter man Orientens mystik i en av världens mest kända basarområden, blandad med den moderna stadens pulserande liv. Den rikaste samlingen i världen från den fornegyptiska civilisationen återfinner man på Egyptiska Museet och naturligtvis finns här också de flesta skatterna från Tut Ankh Amons grav.
Läs gärna mer Sfinxen med Cheopås pyramid i bakgrunden - Egyptenom Egyptiska museet genom att klicka på länken Egyptiska museet Läs om hur egyptiernas tro gjorde att man började bygga pyramider här Pyramider och religion
I Giza reser sig de magnifika Pyramiderna. Den största av pyramiderna byggdes av Farao Cheops 2650 f Kr och är det enda av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar. Det tog 23 år och 2,5 miljoner stenblock, att bygga detta 146 m höga gravmonument. I samma område finns Sfinxen, den största statyn i världen, huggen direkt ur klippan. Läs mer introduktion av pyramiderna och Giza genom att klicka på länkarna pyramidintroduktion och Giza

I Sakkara finner man den största nekropolen i världen, vilken användes under 3000 år som gravplats för kungar och Egyptens elit. Här finns också den äldsta stenpyramiden i världen, Djosers trappstegspyramid, som byggdes för 4680 år sedan. Läs mer om Sakkara genom att klicka här Sakkara För att läsa mer om pyramider läs på följande länkarar Dashur Abu Rowash Abu Sir Fayoum

I Kairo ser vi inte bara det faraoniska Egypten utan även det kristna, som man återfinner i den koptiska stadsdelen. Här finns en av de märkligaste kyrkorna i världen, Moalakka kyrkan, den hängande kyrkan, från 400-talet. Den byggdes hängande på de två tornen i den södra porten av Babylons fästning. Kyrkan är också känd för sina vackra ikoner. En annan kyrka är St Sergius kyrkan, också från 400-talet, som byggdes ovanpå kryptan där den heliga familjen tros ha gömt sig under deras flykt från Herodes.

Medeltida, muslimska och moderna Kairo är lika fascinerande. Här finns det ett stort antal vackra moskeer och arkitektoniska mästerverk, bla Citadellet Salah El Din som uppfördes 1183 på Muqattamberget, där den tillsammans med Mohammed Alis alabastermoské behärskar Kairos silhuett. I det fatimitiska Kairo från 900-talet finner man Al Azhar moske´n som betraktas som det första universitetet i världen. Här finns också Khan El Khalili som är den mest berömda orientaliska basaren i världen. I basarområdet hittar man trånga gator fyllda med människor och varor av alla möjliga slag. Vidare finner man pittoreska små cafeer där man kan röka vattenpipa och dricka mint-te, bla på Kairos äldsta och mycket välkända café al Fishawi.

ALEXANDRIA

Denna legendariska stad, grundad av Alexander den Store 332 f Kr, ligger vid Medelhavets kust. Alexandria var centrum för den helinistiska kulturen och huvudstad för Alexander den Stores efterträdare, Ptolemaierna. Kleopatra, den sista av ptolemaierna, levde här och här utspelades hela hennes liv med Ceasar och Antonius. Under denna tid byggdes det kända biblioteket med över en miljon bokrullar. Efter ptolemaiorna kom romarna hit och under deras tid påverkades hela kristendomen av den starka koptiska kyrkans roll i AlDel av Romerska teatern i Alexandria - Egyptenexandria.

Ett annat av antikens sju underverk fanns här fram till 1300-talet, Pharos fyrtorn. På ruinerna av fyrtornet byggdes Kait Beyfortet på 1400-talet. Härifrån har man idag en härlig utsikt över havet och staden. I Alexandria finner man också Katakomberna i Kom El Shuqafa från första och andra århundradet. Den underjordiska gravanläggningen består av tre våningar där man enligt tidens sed har blandat gammal egyptisk och grekisk arkitektur med den romerska. Ännu idag hittar man efterlämningar bla den Romerska teatern, vilken upptäcktes 1964 när man skulle bygga ett nytt posthus i centrala Alexandria. Hela området är fortfarande föremål för arkeologiska utgrävningar.

Från det gamla Alexandria hittar man också rester av det berömda Serapistemplet, tjurkulten. I detta område finns idag en ca 27 meter hög kolonn av röd Aswan-granit, Pompeijus pelare. I Alexandria finns även den koptiska katedralen, St Markus, som betraktas som den första nationella kyrkan i världen. Här fanns den koptiska partiarkens säte i kristendomens begynnelse.

Till islamiska perioden finns moskén Abu al Abbas al Mursi från 1700-talet som är känd för dess höga minaret, rika utsmyckningar och stenornament. Till det moderna Alexandria hör al Corniche, strandvägen, och dess byggnader som illustrerar författaren Lawrence Durrells bild av Alexandria i hans bok ”Alexandriakvartetten”. 2002 invigdes det nya biblioteket, Bibliotheca Alexandrina. Arkitekttävlingen vanns av det norska arkitektföretaget Snöhetta och har många symboler från det faraoniska Egypten, bl.a. har byggnadenns väggar tecken från alla världens skrifter och alfabet. Ett besök här är verkligen att rekommendera. I Alexandria finns också Svenska Institutet som är beläget i en vacker byggnad på Cornichen.

LUXOR

Staden var huvudstad i Egypten under större delen av den faraoniska tiden och har den mest vördnadsbjudande samling antika monument i världen. Här finns Luxortemplet och det kolossala Karnaktemplet. Luxortemplet tillägnades guden Amor Ra och hans gemål gudinnan Mut och byggdes av Amenhotep III och Ramses II. Från början stod det två obelisker framför templet men idag är endast en av dem kvar. Den andra står på Place de la Concorde i Paris. Templet var en gång förenat med Karnaktemplet genom en lång allé av sfinxar. En del av allén finns kvar än idag.

Krokodiltemplet i Kom Ombo längs Nilen - EgyptenKarnaktemplet anses vara ett av det forna Egyptens mest betydande byggnadsprojekt. Så gott som samtliga faraoner, alltsedan 12 dynastin till faraonernas undergång, har byggt på, utvidgat och förskönat denna storslagna anläggning. Mest häpnadsväckande är hypostylhallen. Med sina väldiga mått betraktas salen med rätta som en av världens mest arkitektoniska skapelser med sina 134 mäktiga sandstenskolonner. I templet finns bl a en av de största obeliskerna i världen, från drottning Hatshepsuts tid.

Västra Luxor är en av världens största utomhusmuseum med en enorm samling kolossala tempel, statyer och gravkammare. Här finns Konungarnas dal med ett 60-tal gravar bl a Tut Ankh Amons grav, alla med fascinerande tusentals år gamla målningar. De gamla faraonerna ansåg livets gång samma som solens gång och därför valde de som begravningplats Konungarnas dal i den västra öknen, där solen går ner. Konungarnas dal ligger också i ett ödsligt område långt från Nildalen och man grävde djupt in i berget för att gömma mumierna och gravskatterna.

Under den faraoniska tiden plundrades de flesta gravarna men under moderna arkeologiska utgrävningar hittade man den mest kända orörda graven, Tut Ankh Amons, som upptäcktes 1922 av Howard Carter. Dock finns väsentligt större och mer betydelsefulla gravar med många fler målningar, bla Ramses III och Ramses VI gravar.


Hatshepusts tempel nära Konungarnaas Dal i Luxor - EgyptenAndra gravar hittades också i Drottningarnas dal, där drottningar, prinsar och prinsessor begravdes. I ytterligare en dal på västbanken, Tombs of the Nobles, begravde man ämbetsmän i vackra gravar. På Västbanken finns också dödstempel som faraonerna byggde för att kunna hålla begravningsceremonien där den avlidna faraon senare skulle vördas som en gud.Det mest fascinerande dödstemplet är Hatshepsuts terrasstempel. På västra sidan finns också andra kända dödstempel, Ramses IIs Ramesseum samt Ramses IIIs Medinet Habu. Ett tredje är Amenophis III döstempel, men det enda som finns kvar av detta är de enorma arton meter höga statyerna, även kallade kolosserna i Memnon.

Norr om Luxor finner man Abydos tempelområde som användes under många dynastier och här finns också Osiris huvudtempel. I Dendera finns ett av de bäst bevarade templen i Egypten, tillägnat gudinnan Hathor.

ASWAN

Gudinnan Isis Philaetempel i Aswan - EgyptenEgyptens sydligaste stad ligger i ett förunderligt måleriskt landskap vid den första Nilkatarakten. Vyerna är fantastiska och Aswan anses av många som den vackraste staden i Egypten. Vyerna är fantastiska och det heta och torra klimatet har gjort Aswan till en populär vinterkurort där man kan få lindring för sin astma och sina  ledbesvär. Många människor, bl a Aga Khan blev begeistrade av denna vackra stad och han valde även Aswan som sin slutliga viloplats.

Under den faraoniska tiden betraktades Aswan som gränsförort mot svarta Afrika och Nubien och man trodde att livets källa kom från Kataraktområdet vilket är fyllt av granitsten. Härifrån fraktade man alla granitblocken som de faraoniska templen och obeliskerna är byggda av. En av obeliskerna lämnades kvar eftersom den sprack, den Ofullbordade Obelisken. Den skulle bli den största i världen, 42 meter lång.

Här finner man också det vackra Philaetemplet, tillägnat gudinnan Isis. Hit har det kommit grekiska och romerska turister sedan urminnes tider. Templet byggdes ursprungligen på den vackra ön Philae, men flyttades, liksom många andra tempel, 1973 i samband med byggandet av den Höga Dammen. Templet byggdes under den senfaraoniska tiden, men den största delen byggdes under ptolemaisk och romersk tid.

KRYSSNING PÅ NILEN

Kartoush från ett tempel i EgyptenEn lyxkryssning mellan Aswan och Luxor på den mäktiga Nilen är en oslagbar romantisk upplevelse då man äter gott i femstjärnig restaurant, solar och badar i swimmingpoolen eller tar en drink på soldäck och bara njuter av det sakta förbipasserande landskapet. I Luxor besöker vi Konungarnas Dal, Hatshepsuts tempel samt Memnonkolosserna i västra Thebe. Dessutom besöker vi både Luxor- och Karnaktemplen i dagsljus vilket är en obeskrivlig upplevelse. Läs mer om dessa tempel under rubriken Luxor. På vägen gör kryssningsfartyget strandhugg, bla i Edfu, där det mest välbevarade sandstens-templet i Egypten finns. Templet är tillägnat falkguden Horus. Hit åker man genom stadens gator med hästdroska och upplever Egyptens landsbygd och dess vardagsliv som det har sett ut i tusentals år. Nästa strandhugg är KomOmbo där man i slutet av 1800-talet grävde ut det mäktiga, unika dubbeltemplet tillägnat krokodilguden Sobek och den äldre falkguden Hororis, falkguden Horus företrädare. Båten stannar ibland även i Esna där man kan besöka en kvarlämning av ett litet tempel tillägnat lejongudinnan Sakmet.

ABU SIMBEL

Ramses II klipptempel i Abu Simbel - EgyptenI den nubiska öknen, nära gränsen till Sudan, fann man 1813 två klipptempel uppförda av Ramses II, vilka han tillägnade sig själv och sin hustru Nefertari. Hans eget tempel byggdes på ett unikt ställe, långt från civilisationen, för att solens strålar två gånger om året skulle gå in genom öppningen, stråla genom hela templet och belysa statyerna som finns längst in i sanktuariet. Detta skedde varje år den 22 februari och den 22 oktober.

Templet vittnar inte bara om de egyptiska byggnadsmästarnas fantastiska kunskaper utan också om kraften hos vårt eget århundrades människor, som flyttade templen undan vattenmassorna efter bygget av Höga Dammen på 60-talet. Efter flytten försköts fenomenet med solen som strålar in i templet med en dag.

RÖDA HAVET

St Katarinaklostret i Sinaiöknen nära Moseberget - Egypten

Röda Havet fick sitt namn av de röda berg som finns intill. Vattnet är kristallklart och man finner här en av världens bästa platser för dykning, med fantastiska korallrev och ett rikt djurliv. Solen skiner 360 dagar om året vilket gör det till ett utmärkt resmål på vintern. Sharm el Sheik ligger på Sinai halvön, Turkosens land, och är Egyptens mest exklusiva badort. Från Sharm el Sheik kan man göra utflykt till St Katarina klostret där 22 grekisk-ortodoxa munkar lever idag. Klostret som byggdes på 400-talet innehåller vackra målningar, mosaik och ett nytt museum med en samling mycket gamla bokrullar vilka klostret är berömt för. Här finns också ett kapell som är byggt bredvid den buske som enligt sägnen var den brinnande busken. På väg till klostret ser man vackra berg med skiftande färger, vilda kameler och beduinläger och små oaser. Bakom klostret ser man Moseberget som är heligt för både kristna, judar och muslimer. Berget som är 2285 meter högt är platsen där Moses skall ha mottagit de tio budorden. En fantastisk upplevelse är att se soluppgången från Moseberget.

I Sharm el Sheik kan man också göra dagsutflykter med båt till nationalparken Ras Mohammed eller åka på dyk- eller snorklingsutflykt från en halv dag upp till flera dagar. Besök i beduinläger är också möjligt liksom ökensafari med jeep eller kamel.

Hurghada ligger längs foten av den rödskimrande bergskedjan på Afrikas kust. Vattnet är varmt året runt och  klimatet är torrt. Det man framförallt gör i Hurghada är att sola, bada, snorkla eller dyka, men det finns också möjlighet till ökensafari med kamel eller jeep, fisketurer, dykning och snorkling. För de som hellre befinner sig ovanför ytan finns möjlighet att se korallerna med glasbottenbåt. Vid Ad-Dahar i Hurghada finns också ett akvarium där man kan få en uppfattning om livet under ytan. Från Hurghada kan man också besökaan Antonios och San Paulus klostren där världens första munkar levde.