Stora Egyptson Special

Historia, Religion och Monument

Stora Egyptson. Namnet ger oss rysningar. Under många år ledde Sameh denna resa för hundratals svenska resenärer som ville uppleva Egypten på allra bästa sätt. Han åkte med första gruppen från Sverige, gjorde allt för sina resenärer, lämnade på avreseterminalen för att sedan rusa till ankomstterminalen och välkomna en ny grupp till Egypten.

Stora Egyptson är en magnifik resa av högsta klass där man får uppleva större delen av Egypten under 14 dagar. Reseledare och ciceron är självklart Sameh själv.

Sameh har under många år föreläst om religion och politik och har lett många olika mycket uppskattade resor till Egypten.

Ingen kan som Sameh levandegöra och beskriva den egyptiska historien med dess faraoner, gudar, kulter, tempel och magi. Hans kunskap sträcker sig långt över det normala i ämnet. En resa med Sameh är alltid en upplevelse för livet.

Bokning
Bokning sker via vårt formulär Boka Resa i menyn. Bokningsavgift på 6500 kr/person ska inbetalas inom 3 dagar. Resterande belopp betalas senast 40 dagar innan avresa.

Resevillkor

Vi förbehåller oss rätten att kasta om i programmet samt byta hotell och kryssningsfartyg till annat med motsvarande standard om det blir nödvändigt.

Avresedatum:
Lördag 2 november 2024
Lördag 1 mars 2025

GÖR INTRESSEANMÄLAN ELLER BOKA RESAN HÄR

Pris
Del i dubbelrum: 39.850 kr
Enkelrum: 49.960 kr
Min 10, max 24 resenärer.

Ciceron och reseledare: Sameh Egyptson

Rutt: Kairo-Alexandria-Hurghada-Luxor-Edfu-Aswan-Abu Simbel-KomOmbo-Luxor-Kairo
Antal nätter: 14
Avresa från: Köpenhamn.
Anslutning: Från Stockholm, flygtillägg (ej fastställt pris)
Måltider: enligt dag-för-dag program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Hotell
Kairo (2): Marriott Omar Khayam
5* i centrala Kairo
Alexandria (2): Helnan Royal Palestine
5*
Hurghada (3): Tropitel Sahl Hasheesh
5*
Kryssningsfartyg (7): Magic 1 5*

För uppgraderingar till sviter/premiumroom/havsutsikt etc på hotell och kryssningsfartyg, kontakta oss.

Ingår:
Dricks
Visum
Utflykter och inträdesavgifter
Utrikes och inrikes flyg och buss
Frukost och Lunch i Kairo och Alexandria.
Helpension i Hurghada och på kryssningsfartyget

Dag för dag

MAP-EGYPTEN
kerollos-atef-al-mansy

Dag 1 – lördag – Avresa
Avresa med flyg från Köpenhamn till Kairo. Ankomst till Cairo International Airport. Visum, transfer och incheckning på 5* hotell i centrala Kario med Nilutsikt. (M på planet)

Dag 2 – söndag – Religion och arkitektur
Efter frukost har vi välkomstmöte. Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Saqqara, Memphis nekropol med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Merekuras grav. I den gamla huvudstaden Memphis besöker vi stadens museum. Efter lunch beger vi oss till de mäktiga pyramiderna i Dashur som föregick de tre stora kända i Giza. Den böjda pyramiden och den röda pyramiden byggda av Kheops far, Snofru (ca 4600 år gamla). (F.L)

Dag 3 – måndag – Den egyptiska civilisationens mästerverk – Koptologi
Efter frukost beger vi oss till Egyptiska Museet som har den största och mest värdefulla samlingen egyptiska arkeologiska fynd från ett tidsspann av 5000 år. Det visas över 250.000 äkta verk inklusive Thutankamuns samling av skatter, guld och juveler som var gömda i hans grav i över 3500 år innan de hittades på 1920-talet. Efter lunch beger vi oss till de stora pyramiderna på Gizaplatån för att uppleva det enda monumentet av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar, Cheops mäktiga pyramid. Vi ser också Cheffren och Mykerinos pyramider samt den stora Sfinxen. Efter besöket åker vi med buss 30 mil norrut till Alexandria på Medelhavets strand. Övernattning i Alexandria. (F.L)

Dag 4 – tisdag – Den hellenistiska civilisationen
I Alexandria besöker vi Kayt Bay byggt av efterlämningar av Pharos fyrtorn, ett av antikens sju underverk. Efter lunch besöker vi den Romerska Teatern och avslutar vår utflykt med besök till det arkitektoniska moderna mästerverket Bibliotheca Alexandrina. Övernattning i Alexandria. (F.L)

Dag 5 – onsdag – De abrahamitiska religionerna
Efter frukost beger vi oss till Kairo och besöker den äldsta delen av Kairo, Koptiska Kairo med hängande kyrkan. Vi fortsätter till Salah el Dihns Citadell och avslutar vår dag med besök till Kahn el Kahlili, världens största basarområde som funnits sedan 1500-talet. Vi tar oss därefter till flygplatsen för flyg till Hurghada. Incheckning på 5* hotell i Hurghada med egen strand. (F.L.M)

Dag 6 – torsdag – Ledig dag
Sol och bad. (F.L.M)

Dag 7 – fredag – Ledig dag
Sol och bad. (F.L.M)

Dag 8 – lördag – Det egyptiska imperiets historia
Efter tidig frukost åker vi buss till Luxor genom östra Sahara. Resan tar ca. 4 timmar. Efter incheckning och lunch på 5* kryssningsfartyg beger vi oss till det gigantiska Karnaktemplet. Detta är alla tempels tempel och oerhört imponerande. På kvällen beger vi oss till det upplysta 
Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. Övernattning på kryssningsfartyget. (F.L.M)

Dag 9 – söndag – Den egyptiska mytologin och arkitektur
Efter frukost beger vi oss till västra Thebe och ser Ramses III gigantiska dödstempel Medinet Habu. Vi besöker vidare Drottning Hatshepsuts tempel, ett unikt templet byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. Vi avslutar färden med Ramses II dödstempel Ramesseum och sist Amenhoteb III Memnonstatyer. Kryssningsfartyget lämnar Luxor och seglar mot Esna, där vi passerar en ny sluss men ser den gamla slussen byggd på 1800-talet, som användes fram till för några år sedan. Vi seglar vidare till Edfu för övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 10 – måndag – Egyptisk mytologi och arkitektur
Efter frukost gör vi utflykt till Falkguden Horus tempel i Edfu med hästdroska, det största och mest välbevarade av alla tempel längs Nilen. Kryssningsfartyget seglar vidare till Aswan, Egyptens sydligaste stad norr om Höga Dammen. Övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 11 – tisdag – Egyptisk mytologi och kristen teologi
I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Isis tempel, Philae-tempel, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Efter lunch seglar vi egyptisk segelbåt, felucca, bland Aswans katarakter. (F.L.M)

Dag 12 – onsdag – Egyptisk mytologi och arkitektur
Tidig frukost. Vi avreser med buss mot Abu Simbel, 25 mil söderut, för att besöka
Ramses II och Nefertaris tempel. Vi är åter i Aswan på eftermiddagen. Middag och övernattning ombord på vårt kryssningsfartyg. (F.L.M)

Dag 13 – torsdag – Egyptisk mytologi och arkitektur
På morgonen avreser fartyget mot KomOmBo. Efter frukost besöker vi krokodiltemplet tillägnat guden Sobek. Sobek hade ett krokodilhuvud och var guden över skapandet av världen. Fartyget seglar därefter mot Luxor. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 14 – fredag – Egyptisk mytologi och konst
Efter frukost åker vi med buss till västra Thebe och
Konungarnas Dal där många berömda faraoniska gravar finns. Vi besöker flera av gravkamrarna. Därefter beger vi oss till Drottningarnas Dal och Ämbetsmannagravarna. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 15 – lördag – Hemresa
Efter tidigt frukost beger vi oss till Luxors flygplats för att påbörja hemresan. Flyg från Kairo till Köpenhamn. (F)