Stora Egyptson Special

Historia, Religion och Monument

Stora Egyptson. Namnet ger oss rysningar. Under många år ledde Sameh denna resa för hundratals svenska resenärer som ville uppleva Egypten på allra bästa sätt. Han åkte med första gruppen från Sverige, gjorde allt för sina resenärer, lämnade på avreseterminalen för att sedan rusa till ankomstterminalen och välkomna en ny grupp till Egypten.

Stora Egyptson är en magnifik resa av högsta klass där man får uppleva större delen av Egypten under 14 dagar. Reseledare och ciceron är självklart Sameh själv.

Sameh har under många år föreläst om religion och politik och har lett många olika mycket uppskattade resor till Egypten.

Ingen kan som Sameh levandegöra och beskriva den egyptiska historien med dess faraoner, gudar, kulter, tempel och magi. Hans kunskap sträcker sig långt över det normala i ämnet. En resa med Sameh är alltid en upplevelse för livet.

Bokning
Bokning sker via vårt formulär Boka Resa i menyn. Bokningsavgift på 6500 kr/person ska inbetalas inom 3 dagar. Resterande belopp betalas senast 40 dagar innan avresa.

Resevillkor

Vi förbehåller oss rätten att kasta om i programmet samt byta hotell och kryssningsfartyg till annat med motsvarande standard om det blir nödvändigt.

Avresedatum:
Måndag 4 november 2024
Måndag 17 februari 2025

GÖR INTRESSEANMÄLAN ELLER BOKA RESAN HÄR

Pris
Alternativ 1 – 12 nätter (måndag till lördag)
Del i dubbelrum: 37.350 kr
Enkelrum: 47.760 kr
Alternativ 2 – 14 nätter (måndag till måndag)
Del i dubbelrum: 38.850 kr
Enkelrum: 49.960 kr

Min 10, max 24 resenärer.
Ciceron och reseledare: Sameh Egyptson
Rutt: Kairo-Alexandria-Luxor-Edfu-Aswan-Abu Simbel-KomOmbo-Luxor-(Hurghada)-Kairo
Antal nätter: Alternativ 1: 12 nätter. Alternativ 2: 14 nätter
Avresa från: Köpenhamn.
Anslutning: Från Stockholm, flygtillägg (ej fastställt pris)
Måltider: enligt dag-för-dag program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Hotell
Kairo (2): Cairo Sheraton 
5* i centrala Kairo
Alexandria (2): Helnan Royal Palestine
5*
Kryssningsfartyg (7): Magic 1 5*
Alternativ 2:  Hurghada (2): Tropitel Sahl Hasheesh 5*

För uppgraderingar till sviter/premiumroom/havsutsikt etc på hotell och kryssningsfartyg, kontakta oss.

Ingår:
Dricks
Visum
Utflykter och inträdesavgifter
Utrikes och inrikes flyg och buss
Frukost och Lunch i Kairo och Alexandria.
Helpension i Hurghada och på kryssningsfartyget

Dag för dag

MAP-EGYPTEN
kerollos-atef-al-mansy
Dag 1 Måndag – Avresa

Flyg från Skandinavien. Möte med vår representant i ankomsthallen på Cairo International Airport. Visumhantering, transfer, incheckning och övernattning på Marriot Omar Khayam Palace på ön Zamalek i centrala Kairo. Palatset byggdes på uppdrag av Khedive Ismail Pasha för att Napoleon III och hans fru skulle bo där under invigningen av Suezkanalen år 1869. Ismail Pasha ville att palatset skulle efterlikna Versaille i Paris. 1894 öppnade palatset som hotell. Under första världskriget fungerade palatset som sjukhus. 1919 till 1952 var palatset privatägt men nationaliserades år 1952 av president Nasser och öppnade åter som hotell 1962. I slutet av 1970-talet byggdes de två höga tornkomplexen på var sin sida om palatset och hela hotellet renoverades. President Mubarak var med när hotellet återinvigdes som Cairo Marriot Hotel 1984.

Dag 2 Tisdag – Saqqara och Dashur

Efter frukost har vi välkomstmöte. Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Saqqara, Memphis nekropol, med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Kagemni grav. Vi besöker också Serapeum som var begravningsplats för de heliga tjurarna i Apiskulten. Man ansåg att tjurarna var en inkarnation av guden Ptah. Efter lunch beger vi oss till de mäktiga pyramiderna i Dashur som föregick de tre stora kända i Giza. Den böjda pyramiden och den röda pyramiden byggda av Kheops far, Snofru (ca 4600 år gamla). Övernattning i Kairo. (F.L)

Dag 3 Onsdag – Gizapyramiderna och (det nya museet)

Efter frukost beger vi oss till Egyptian Grand Museum som planeras öppnas under hösten 2023. Museet har den största och mest värdefulla samlingen egyptiska arkeologiska fynd från ett tidsspann av 5000 år. Om det nya museet inte är öppnat besöker vi det gamla Egyptiska Museet. Efter lunch beger vi oss till de stora pyramiderna på Gizaplatån för att uppleva det enda monumentet av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar, Cheops mäktiga pyramid. Vi ser också Cheffren och Mykerinos pyramider samt den stora Sfinxen. Efter besöket åker vi med buss 22 mil norrut till Alexandria på Medelhavets strand. Incheckning på legendariska hotell Steigenberger Cecil i Alexandria. Hotellet byggdes 1929 i kolonnial stil med en hänförande utsikt över Medelhavet. Hotellet ägdes av familjen Metzger men nationaliserades av Nasser 1952. Under andra världskriget användes hotellet av den brittiska underrättelsetjänsten. Efter en lång tvist återbördades hotellet år 2007 i familjen Metzgers ägo och såldes därefter tillbaka till egyptiska staten. Under åren har många kända personer bott på hotellet, bland annat Agatha Christie, Sir Winston Churchill, Al Capone, medlemmar av den svenska kungafamiljen och många andra. Övernattning i Alexandria. (F.L)

Dag 4 Torsdag – Den helinistiska världsmetropolen Alexandria

I Alexandria besöker vi citadellet Kayt Bay byggt 1477-1479 av efterlämningar av Pharos fyrtorn, ett av antikens sju underverk. Citadellet fungerade som försvarsfästning och var en av de viktigaste sådana längs hela Medelhavet. Vi besöker vidare Katakomberna Kom el Shoqafa, ett av Medeltidens sju underverk. Nekropolen består av en serie gravar, statyer och arkeologiska objekt från den faraoniska begravningskulten med inslag av hellenistiska och romerska influenser. Efter lunch besöker vi den Romerska Teatern Kom el Deka byggd under 400-talet och troligen använd till stadsmöten och underhållning. Vi avslutar vår utflykt med besök till det arkitektoniska moderna mästerverket Bibliotheca Alexandrina som invigdes efter många års byggande den 16 oktober 2002. Övernattning i Alexandria. (F.L)

Dag 5 Fredag –De abrahamitiska religionerna

Efter frukost åker vi buss till Kairo och besöker den äldsta delen av Kairo, det Koptiska Kairo med den unika hängande kyrkan från 900-talet. Vi besöker vidare en av de äldsta kyrkorna i Kairo, abu Serga från 400-talet där den heliga familjen enligt sägnen gömde sig under flykten till Egypten. Flera påstådda uppenbarelser av jungfru Maria är rapporterade härifrån. Vi besöker också Ben Ezra Synagoga. Efter lunch fortsätter vi till Salah el Dihns Citadell, där Egypten styrdes ifrån. Härifrån styrdes också en stor del av mellanöstern. Vi besöker några gamla fina moskéer, bl.a. Alabastermoskén och Haram, där härskarens kvinnor levde. Vi avslutar vår dag med besök till Kahn el Kahlili, världens största basarområde som funnits sedan 1500-talet. Vi tar oss därefter till flygplatsen för flyg till Luxor. Incheckning och övernattning på 5* hotell i Luxor. (F.L)

Dag 6 Lördag – Den faraoniska imperiet

Förmiddagen är ledig. Incheckning på kryssningfartyget Magic 1 där vi också äter vår lunch. Efter lunch beger vi oss till det gigantiska Karnaktemplet. Detta är alla tempels tempel och oerhört imponerande. Bara hypostylhallen täcker en yta på 5000 m2. Taket (som inte finns mer) hölls uppe av 134 kolonner i 16 rader. Kolonnerna i de två mittersta raderna är större än övriga med sina 10 meter i omkrets och 24 meters höjd. Middag ombord. (F.L.M)

Dag 7 Söndag – Faraonernas tempel och kryssning på Nilen

Efter frukost besöker vi Konungarnas Dal med ett 60-tal gravar. Vi besöker 3 olika gravar som är öppna för tillfället. Därefter besöker vi Hatshepsuts tempel, byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.Kr. Vi avslutar vår färd med ett stopp vid Amenhotebs III Kolloser i Memnon. Kryssningsfartyget lämnar Luxor och seglar mot Esna, där vi passerar en ny sluss men vi ser den gamla slussen byggd på 1800-talet, vilken användes fram till för några år sedan. Vi seglar vidare till Edfu för övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 8 Måndag – Kryssning på Nilen och falkgudens tempel

Efter frukost gör vi utflykt till Falkguden Horus tempel i Edfu, det största och mest välbevarade av alla tempel längs Nilen. Kryssningsfartyget seglar vidare till Aswan, Egyptens sydligaste stad norr om Höga Dammen. Middag och övernattning på kryssningsfartyget. (F.L.M)

Dag 9 Tisdag – Aswan

I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Isis tempel, Philae-templet, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Efter lunch seglar vi egyptisk segelbåt, felucca, bland Aswans katarakter. Middag och övernattning på kryssningsfartyget. (F.L.M)

Dag 10 Onsdag – Abu Simbel

Tidig frukost. Vi avreser med buss mot Abu Simbel, 25 mil söderut, för att besöka Ramses II och Nefertaris tempel. Vi är åter i Aswan på eftermiddagen. Middag och övernattning ombord på vårt kryssningsfartyg. (F.L.M)

Dag 11 Torsdag – Kryssning på Nilen och krokodiltemplet

På morgonen avreser fartyget mot KomOmBo. Efter frukost besöker vi krokodiltemplet tillägnat guden Sobek. Sobek hade ett krokodilhuvud och var guden över skapandet av världen. Fartyget seglar därefter mot Luxor. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 12 Fredag – Kryssning på Nilen

Kryssningen fortsätter mot Luxor. Om vi anländer tidigt till Luxor (beror på slussen i Esna) finns det möjlighet för en extra utflykt till Västbanken med Deir el Medina, Mediet Habo och Ramesseum. Efter lunch har vi en föreläsning på soldäck med sammanfattning av resan och svar på frågor. På kvällen avslutar vi vår resa med besök till det upplysta Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. Templet började byggas runt 1400 före Kristus. Det byggdes sedan på av olika faraoner som Amenhotep III, Tut Ankh Amun och Ramses II. Även Alexander den Store byggde ett eget sanktuarium i huvudtemplet. Templet finns på Unescos lista över världsarv sedan 1979. Middag och övernattning på kryssningsfartyget  (F.L.M)

Dag 13 Lördag – Hemresa eller Röda havet
Alternativ 1

Efter tidig frukost transfer till Luxor flygplats för vidare färd mot Kairo varifrån vi flyger hem till Skandinavien. (F.L.M)

Alternativ 2

Efter tidig frukost transfer med buss till Röda havet Färden tar ca. 4 timmar. Incheckning  på 5* hotellbad två nätter. F.L.M)

Dag 14 Söndag – Korall, sol och bad

Sol och bad (F.L.M)

Dag 15 Måndag – Hemresa

Efter tidig frukost transfer till Luxor flygplats för vidare färd mot Kairo varifrån vi flyger hem till Skandinavien. (F.)